Voorkeurshouding

Lieve mommy’s of mommy’s to be,

Wat onwijs veel leuke reacties heb ik gehad op mijn eerste blog. Echt duizend maal dank voor al jullie berichtjes.

Leuk dat je opnieuw de tijd neemt om mijn blog te lezen en je kindje wil helpen zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. In deze blog ga ik het, zoals beloofd, hebben over een voorkeurshouding. Wat is een voorkeurshouding, wat kun je doen om het te voorkomen en als het dan eenmaal zo ver is hoe kom je er weer vanaf. Om te weten wat je er aan kunt doen is het belangrijk om te snappen wat het precies is en waarom kinderfysiotherapeuten zo hun best doen om dit te voorkomen of te verhelpen.

Een voorkeurshouding is eigenlijk niks anders dan een voorkeur voor het kijken naar links of rechts. We spreken pas echt van een voorkeurshouding als een kindje meer dan driekwart van de tijd met zijn of haar hoofd naar één kant gedraaid ligt. 17% van de pasgeborene onder de zes maanden hebben een voorkeurshouding. Dat is best een grote groep. Grote kans dus dat jouw kindje hier ook last van heeft, misschien zonder dat je het zelf door hebt. De gevolgen van een voorkeurshouding zijn op het eerste oog klein, maar als je er niks aan doet kan dit op latere leeftijd voor problemen zorgen in de motorische ontwikkeling zoals bij het gaan rollen, kruipen, zitten en gaan staan. Een ander gevolg van een voorkeurshouding is het afvlakken van de schedel aan de voorkeurszijde. In de basis geen probleem voor de ontwikkeling maar cosmetisch wel heel zichtbaar.
Precies om al deze redenen is het goed om te weten waar je op kunt letten.Soms heb je zelf niet door dat je kindje een voorkeurshouding heeft of aan het ontwikkelen is en is het de consultatiebureau arts of verpleegkundige die je er op wijst. Ook kan het zo zijn dat het je opvalt dat je kindje veel naar één kant kijkt. Dan is er mogelijk sprake van een voorkeurshouding. Belangrijk is dat je te allen tijden, je twijfels neerlegt bij het consultatiebureau, er kan namelijk altijd iets anders ten grondslag liggen aan een voorkeurshouding.

Lees ook: Hallo Wereld!

Dat gezegd hebbende kunnen we eens kijken wat er het beste aan kunnen doen. Op het moment dat je je bewust bent van het feit dat je kindje een voorkeurshouding heeft is het goed je te realiseren op welke momenten van de dag je kindje vooral naar de voorkeurs kant kijkt. Laten we voor het gemak even aannemen dat het rechts is. Als je kindje naast jou slaapt( in een eigen bedje natuurlijk!) en jij ligt altijd rechts van je kindje of het bedje staat zo in de babykamer dat links van je kindje de muur is dan is het goed je te realiseren dat je de voorkeur op dit moment in stand houdt. Jij spreekt je kindje immers altijd van rechts aan, je pakt je kindje vanuit de rechter kant uit bed en van rechts komt altijd het geluid en misschien zelfs wel de voeding. Hetzelfde geldt voor de box in de woonkamer. Aan welke kant van je kindje is de muur? Grote kans dat de muur aan de linker kant is (of de zij/achterkant van de bank) en dat de ‘rest van de woonkamer’ aan de rechter kant van je kindje is. Het is goed je bewust te zijn wat de ‘in stand houdende factoren’ zijn en die te gaan doorbreken.

Het consultatiebureau adviseert onder andere het volgende. Leg je kindje eens andersom in de box, maak het bedje eens andersom op of draai het bedje om. Je zult zien dat dit al een groot verschil maakt. Hetzelfde geldt voor voeden, als je borstvoeding geeft wissel je uiteraard al af maar bij flesvoeding kun je wel veel doen. Wissel af met voeden op je linker of op je rechter arm.1

Over twee weken weer een nieuwe blog. In de volgende blog zal het gaan over ‘motorische mijlpalen’.

Tot dan.

 

Liefs Anne

 

Bron Yunio:

  1. file:///C:/Users/Anne_/Downloads/Brochure_voorkeurshouding_bij_baby’s.pdf

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord