Billenschuiven en kruipen

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be!

Wat leuk dat je weer de tijd neemt om mijn blog te lezen. In de vorige blog heb ik iets uitgebreider dan gepland het zitten behandeld. Als ik het dan toch zo uitgebreid voor jullie heb beschreven gaan we nog een klein stukje verder over het zitten. Nou ja verder, niet per se maar wel over wat er nou precies gebeurd met je kindje wanneer het te vroeg kan zitten en wat dit met de verdere motorische ontwikkeling doet.

Wanneer je kindje al heel vroeg kan zitten zijn we, bijna allemaal, geneigd om deze kindjes dan maar op de grond te laten zitten. Want hoe handig als je kindje al lekker op de billen kan zitten. Het verraderlijke bij deze kindjes is vaak dat ze heerlijk zoet kunnen spelen, zolang ze maar zitten en speelgoed binnen handbereik hebben. Wanneer ze ergens niet bij kunnen waar ze wel graag mee willen spelen, beginnen deze kindjes vaak een beetje te mopperen. Wat doen we bijna allemaal bij een mopperend kind? Aandacht geven waar het om vraagt, of om speelgoed aan te geven en dan is het weer goed. Niks aan de hand, happy baby happy mommy! Wat een heerlijk zoet kind. Mocht je het mopperen van je kindje als ouder kunnen weerstaan en geef je het speelgoed niet aan je kindje, top. Je kindje kan nu zelf een poging doen het speelgoed te pakken. Let op, soms zijn er dan hele lieve broertjes en zusjes in de buurt die het speelgoed dan wel aan gaan geven. Helaas voor ons, missie baby geslaagd. Zo kan het uren op het kleed spelen. Wanneer je kindje deze manier van spelen en misschien zelfs wel dirigeren lang genoeg volhoudt hoeft het zich niet eens te verplaatsen. Gaat je kindje zich dan toch verplaatsen dan zal het hoogstwaarschijnlijk gaan billenschuiven.

Lees ook: Zitten

Het ‘probleem’ wat je kindje kan krijgen als het gaat billenschuiven en niet gaat kruipen is dat het op latere leeftijd motorische problemen kan krijgen. In de ‘normale’ ontwikkeling gaat een kindje zelf zitten wanneer het ook bezig is met het kruipen of net gaan kruipen. Het zitten is dan een ‘rust’ moment en vaak gaat je kindje dan even rustig zitten spelen en vervolgens door te kruipen naar een ander speeltje.  Wanneer je kindje gaat billenschuiven ziet dit er natuurlijk super schattig uit. Echter zijn de ‘gevolgen’ van het billenschuiven op latere leeftijd, soms zelf nog op de basisschool, nog merkbaar. Om even wat stappen vooruit te gaan en een beeld te schetsen, lopen kinderen die kruipen tussen de elf en achttien maanden. Onder de billenschuivers is dit rond de 20 tot 24 maanden. Best een heel groot verschil! Tegelijkertijd ontstaat er een groot verschil tussen de fijne en de grove motoriek. Doordat billenschuivers de handen vrij hebben, spelen ze voornamelijk alleen met hun handen en ontwikkelen ze de fijne motoriek veel beter dan de grove motoriek. Dit terwijl bij kruipers de grove en de fijne motoriek redelijk gelijk opgaat.

Ouders van billenschuivers zullen hoogstwaarschijnlijk herkennen dat hun kindje altijd de kruimels van de vloer oppakt of uit het kleed kleine steentjes weet op te vissen waar de stofzuiger zelfs nog moeite mee had. Echter zullen ze beamen dat hun kindje grof motorisch op hetzelfde moment weinig tot niks liet zien. Sommige kindjes kunnen zelfs niet omrollen of tijgeren op dit punt en zitten letterlijk alleen maar.

De motoriek lijkt dus heel maakbaar. Niet alleen het type kind maar ook broertjes zusjes en stimulatie van ouders lijken een hele grote invloed te hebben over hoe je kindje zich motorisch ontwikkelt. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je kindje gaat kruipen en hoe kun je het ontwikkelen stimuleren?

Lees ook: Motorische mijlpalen

Nu jullie hebben kunnen lezen wat je vooral niet moet doen gaan we kijken hoe dan wel. Denk even terug aan het vorige artikel, hierin heb ik het gehad over bewegend speelgoed en speelgoed dat wegrolt of wegschuift. Dit stimuleerde de ontwikkeling van het tijgeren. Natuurlijk werkt dit ook voor het kruipen. Leg het speelgoed net iets buiten handbereik van je kindje zodat het zelf actie moet ondernemen om bij het speelgoed te komen.

Naast het speelgoed is er nog iets van belang, namelijk de ondergrond of vloer waar je kindje op speelt. Op het moment dat je kindje op handen knieën wil komen is een hele gladde ondergrond, houten vloer en tegelvloer, niet optimaal. Denk aan Bambi op het ijs en je kunt je voorstellen hoe het voor je kindje voelt. Een stugge/stroeve ondergrond is daarbij fijner en geeft je kindje iets meer weerstand. Ook als het je kindje dan half lukt om op handen knieën te komen zal het misschien blijven staan en voelen wat deze nieuwe positie voor hem of haar betekent. Als je iets op de grond hebt liggen, een kleed of iets dergelijks, moet het niet makkelijk weg kunnen glijden want dan komt je kindje nog nergens. Een box kleed dat op de grond ligt is dan minder handig omdat het mee gaat glijden met je kindje. En dat is frustrerend. Een kleed in de woonkamer of een speelkleed zijn mogelijk meer van toepassing in deze fase van de ontwikkeling. Deze kleden zijn lekker groot en heel stroef, ze schuiven niet weg en bieden daarmee een goede situatie om te gaan oefenen met handen knieën stand en uiteindelijk kruipen.

Daarmee komen we aan het einde van deze blog. Over twee weken staat er weer een nieuwe blog online. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de site en er zit iets heel spannends aan te komen! Stay tuned!

Liefs Anne

 

 

Geef een antwoord