Loopstoeltjes, hoe beïnvloed het de motoriek van het lopen?

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

Het is weer zondag dus tijd voor een nieuwe blog! Na de vorige blog over billenschuiven en kruipen zijn we nu toch echt toe aan, letterlijk, de volgende stap. Na het kruipen komt immers het lopen.

Voordat je kindje kan lopen gaat er nog heel veel oefenen aan vooraf, en dat vooral met hulpmiddelen. Althans dat is wat de speelgoedindustrie je wil laten geloven. Vooral loopstoeltjes met veel geluid en veel lampjes omdat je kindje dit zo leuk zou vinden. Plus je kindje moet vooral al heel vroeg in een loopstoeltje want dan kan het lopen al vroeg geoefend worden…. Wat vind ik hier als Kinderfysiotherapeut nou van?

Loophulpjes

Loopstoeltjes…. Op de verpakking van de meeste loopstoeltjes staat dat een kindje vanaf zes tot twaalf maanden in zo’n loopstoeltje zouden kunnen zitten/staan. De meeste kindjes van een maand of zes worden er ook daadwerkelijk al ingezet. Als we even terugdenken aan eerdere blogs weten we dat een kindje bij zes maanden vooral nog lekker op de buik moet spelen en vooral niet moet zitten.

Lees ook:  Blog motorische mijlpalen. 

Het zou nu zo ongeveer moeten kunnen rollen en gaan beginnen met draaien op de buik. Veel spelen op de vloer of in de box en de wereld laag bij de grond ontdekken. Wat je kindje bij al deze bewegingen eigenlijk doet is oefenen met zich ‘klein maken’. Je kindje trekt de benen of voeten boven de buik en oefent dan weer met gecontroleerd strekken door op de buik te gaan liggen.

Kindje in loopstoelje

Wat gebeurt er met de motoriek van je kindje wanneer het in een loopwagentje komt? Om dit te begrijpen moeten we ons inbeelden hoe je kindje in een loopstoeltje ‘zit’ of eigenlijk hangt. Kindjes zitten meestal net met de teentjes bij de vloer zodat ze lekker kunnen trappelen en de armen hangen op het leuke speelblad. In deze positie is je kindje volledig gestrekt en wordt het strekken nog eens extra gestimuleerd door het tippelen met de teentjes. Zowel de rug, heupen, knieën en voeten van je kindje zijn volledig gestrekt. Terwijl een kindje van deze leeftijd eigenlijk moet oefenen met de benen en voeten boven de buik trekken.

Lees ook: Billenschuiven en kruipen

Ik begrijp echt dat het heel leuk is zo’n loopwagen waarmee je kindje door de woonkamer rent. Ook begrijp ik dat het heel fijn is als je kindje tevreden is in de loopwagen en jij als ouder je handen vrij hebt, maar het werkt het de motorische ontwikkeling van je kindje ontzettend tegen! Je kindje gaat te vroeg staan en zal daardoor op andere vlakken gaan achterlopen. Zo komen we ook weer een beetje terug op het billenschuiven-kruipen verhaal van de vorige keer.

Wanneer je kindje alleen maar leert strekken, zal het kruipen op zich laten wachten en zijn we als ouders weer geneigd om het kindje dan toch maar op de billen te gaan zetten want alleen maar liggen frustreert je kindje. Zo zitten we helaas weer in de billenschuif cirkel. Niet te vergeten dat het gebruik door Veiligheid.nl wordt afgeraden in verband met de veiligheid. https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/spelen/binnen-spelen/loopstoeltje

Al met al loopwagentjes ben ik geen fan van. Maar wat zijn dan wel manieren om je kindje aan het lopen te krijgen? Dit leer je in de volgende blog. Deze kun je vanaf 8 oktober lezen.

Liefs Anne

 

Geef een antwoord