Lopen, wat kun je doen om je kindje te helpen?

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

Wat vliegt de tijd! Je kleintje is zo rond zijn of haar eerste verjaardag en heeft alle stappen van de motoriek glansrijk doorlopen, gaan we dan even vanuit. Het kruipen vind ik persoonlijk de leukste fase. Helaas gaat deze fase ontzettend snel voorbij en beginnen ze vanuit het kruipen al heel snel met optrekken tot stand. Dit kan bijvoorbeeld aan de tafel, bank of stoel. Je zult zien dat ineens niks, nee echt niks, meer veilig is. Ineens moeten de glazen van het randje van de tafel en is de afstandsbediening of een mobiel of tablet target nummer één. Hoe kun je je kindje stimuleren en wat is speelgoed dat daarbij helpt in deze fase? In deze blog lees je alles over het gaan lopen.

Eindelijk staan

Om te beginnen is het belangrijk dat wanneer je kindje kan kruipen je speelgoed anders gaat aanbieden. Je kunt het speelgoed iets hoger neer gaan leggen en op die manier stimuleren dat je kindje zijn best gaat doen om omhoog te komen. Hiermee bedoel ik niet meteen op de bank klimmen maar zich probeert op te trekken om zo bij het speelgoed te kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld speelgoed op de bank of op de salontafel leggen. Let wel op scherpe randjes van de tafel! Nu is het tijd om hoekbeschermers aan te schaffen om de kin van je kindje te beschermen tegen de scherpe hoeken van de tafel.

Leren lopen met papa

Langzaam zal je kindje gaan oefenen om zich op te trekken aan de bank of tafel.  Dit zal niet in één keer goed gaan. Hier gaan echt wel een paar oefensessies aan vooraf. Wanneer dit lukt is je kindje ontzettend trots want wat ben je ineens groot en hoe handig als je overal ineens bij kunt! Tjah daar sta je dan als bijna 1 jarige. Super spannend!

Langslopen

Als je kindje dan eindelijk kan staan kun je gaan proberen om je kindje rustig naar links of naar rechts te laten lopen. Hiermee zal je kindje met de buik tegen de bank of tafel aan blijven staan en voorzichtig wat zijwaartse pasjes maken. Als je kindje dit eenmaal doorheeft zal het steeds sneller gaan en worden de passen steeds groter.

Lees meer: Wat loopstoeltjes doen voor de ontwikkeling van het lopen

Na een aantal weken/maanden oefenen aan de bank en tafel is het tijd voor wat pasjes van tafel naar bank en terug. Als je de tafel steeds een stukje verder van de bank zet maakt je kindje steeds een grotere pas. Sst.. dit is een stiekem trucje, vertel het je kindje niet😉.

Loopspeelgoed

Misschien had je kindje al eerder de interesse om met een stoel of karretje te gaan lopen. Zo niet dan is dit wel een geschikt moment om dit aan te gaan bieden. Zelf ben ik fan van een ouderwetste houten of blokkenloopkar of iets in die trant. Waarom? Ze zijn simpel doen het werk en zijn stabiel. Oja, het speelgoed zit niet aan de ‘verkeerde’ kant. Bij veel loopkarren zit het speelgoed aan de voorkant, maar je kindje loopt aan de andere kant, niet handig! Voor de meisjes zijn simpele houten poppenwagens ook altijd nog erg leuk.

Loopkar blokken om mee te lopen

Soms moet het iets verzwaard worden of kun je de wielen van de kar wat strakker aandraaien waardoor de loopkar niet te snel gaat en je kindje rustig pasje voor pasje kan oefenen.

Heel veel plezier met oefenen!

Liefs Anne

p.s. over twee weken een nieuwe blog. Wat is leuk speelgoed voor de eerste verjaardag van je kindje?

Geef een antwoord