De eerste verjaardag, welk speelgoed is nou echt leuk om te geven?

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

In deze blog gaat het een klein beetje anders. In plaats van het echt over de motorische ontwikkeling te hebben,  wil ik het met jullie gaan hebben over wat nou leuk speelgoed is. Wat is leuk om voor de eerste verjaardag van je kindje te vragen of te geven en wat is de achterliggende gedachte.

Voor ik specifiek op speelgoed in ga is het natuurlijk per kind verschillend wat ze leuk vinden. Ook  is het type speelgoed dat je ze geeft heel erg afhankelijk van het motorisch niveau waarop het kindje zich bevindt. Daarom is mogelijk niet alles voor jou kindje even van toepassing.

Lees ook: Lopen, wat kun je doen om je kindje te helpen

De nog net niet lopers en fijne motoriek

Wanneer je kindje nog niet loopt en je dit zou willen stimuleren zijn simpele houten loopkarren of poppenwagentjes superleuk. Kinderen van deze leeftijd die niet lopen zijn vaak fijn motorisch goed ontwikkeld. Speelgoed waar ze mee kunnen bouwen of in zit mee kunnen spelen is dan leuk. Denk bijvoorbeeld aan houten blokken. Duplo zijn ze nog net te jong voor en is vaak nog net te ‘moeilijk’ om los te krijgen van elkaar of weer vast te klikken. Een blokkenstoof is ook een cadeau waar je een kindje  heel blij mee maakt. Ze leren langzaam figuren herkennen en kunnen deze zelf in het goede gat stoppen. Kinderen vinden het leuk om speelgoed ergens in en uit te halen en zullen daarom blij zijn met een mooie blokkenstoof. Ik zelf ben fan van simpel en eenvoudig dus een leuke kunststof of houten blokkenstoof is prima. Zoals bijvoorbeeld die van Woezel en Pip, heel eenvoudig maar erg leuk!

Blokken stapel!

Voor de lopers

Wanneer je kindje al loopt is bovenstaand speelgoed, met uitzondering van de loop kar, geschikt om  cadeau te geven, hier kun je ze zeker heel erg blij mee maken. Ook kindjes die al lopen moeten de fijne motoriek goed ontwikkelen. Deze kindjes moeten misschien zelfs wel meer gestimuleerd worden om met speelgoed te spelen wat goed is voor de fijne motoriek. Ze zijn al vlot gaan lopen en hebben daardoor fijn motorisch minder tijd gehad hier in te groeien.

Lees ook: Loopstoeltjes, hoe beinvloed het de motoriek van het lopen.

Ander leuk speelgoed voor kindjes rond hun eerste verjaardag is, afhankelijk van of je een jongen of een meisje hebt of waar het graag mee speelt, is een keuken of bouwtafel. Dit is speelgoed waar ze staand aan kunnen spelen. Zo kan bijvoorbeeld de boor of hamer in en uit het kastje, de pannen op het ‘fornuis’ of in de ‘wasbak’. Ook zijn er variaties waarbij het een soort bureautje is met een leuk krijtbord. Er zijn in deze categorie speelgoed heel veel leuke opties te bedenken. Hierbij is hout wel het prettigste in verband met de stevigheid ten opzichte van plastic.

Houten Speelbox

Dit laatste is ook een pre voor als je kindje nog net niet loopt en zich graag wil optrekken aan het speelgoed,  een houten variant biedt meer stevigheid en valt niet samen met je kindje om wanneer het zijn uiterste best doet om te komen staan.

Er is natuurlijk super veel speelgoed op de markt en er zijn in alles ontzettend veel variaties te bedenken. Wat ik hierboven heb beschreven zijn specifieke dingen die de motoriek van je kindje stimuleren en wat daardoor speelgoed is waar je kindje ook echt wat aan heeft. Knuffeltjes zijn leuk en gezellig maar zijn meer om mee te knuffelen dan om je mee verder te ontwikkelen in je motoriek. Natuurlijk zijn er nog 100.000 andere opties in speelgoed te bedenken en kan ik hier slechts een klein deel met jullie bespreken.

Dit was een hele andere blog dan jullie mogelijk van mij gewend zijn. Waar ik benieuwd naar ben is wat jullie graag willen lezen in mijn blog! Heb je ideeën? Reageer dan onder deze blogpost of via Facebook of Instagram.

Liefs Anne

 

Geef een antwoord