Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be

In de vorige blogpost heb je kunnen lezen hoe een afvlakking van de schedel precies ontstaat. Hoe vormbaar is de schedel en wat doet de cultuur met de schedelvorm. In deze blogpost kun je verder lezen over wat een plagiocephalie is en wat de meest effectieve behandelwijze blijkt te zijn.

Plagiowattes?

Er zijn verschillende behandelmethoden voor een plagiocephalie. Namelijk kinderfysiotherapie of helmtherapie. In deze blogpost hebben we het over het laatste. ‘Waarom’,  denk je misschien, ‘je bent toch Kinderfysiotherapeut?’ Ik krijg heel veel vragen van ouders over helmpjes. Wat doet het, moet mijn kindje een helm en waarom. Een helmpje is een hulpmiddel dat in het verleden heel veel werd ingezet bij kinderen met een voorkeurshouding om de hoofdvorm te veranderen. Het was makkelijk want als ouder hoef je alleen een helm bij je kind op te zetten.  De helm dragen ze dag en nacht en dan wordt de hoofdvorm beter, probleem opgelost denk je misschien. Een helmpje wordt namelijk op de hoofdvorm van je kindje gemaakt, maar op de plek waar het hoofd plat is wordt er meer ruimte in de helm gelaten. Waar het hoofd te bol is krijgt de schedel geen ruimte om verder te groeien en zo krijgt je kindje een mooi rond hoofdje. Naast het feit dat het makkelijk is om op te zetten hoef je als ouder zelf niet veel te doen om de schedelvorm te veranderen.

Lees ook: Helmtherapie

Dit is inmiddels heel erg achterhaald, weten we dankzij verschillende onderzoekers. Wat een helmpje doet is op zich een prima oplossing en lijkt goed te helpen. Echter weet men inmiddels dat de motoriek bij deze behandeling niet ‘verbetert’. Je kindje heeft namelijk dan nog steeds een voorkeur voor één kant en zal daardoor de voorkeurskant beter ontwikkelen dan de niet voorkeurskant. Dit zorgt niet alleen voor een verschil tussen links en rechts maar ook op latere leeftijd kan dit problemen met de motoriek veroorzaken.

 

Meeting hoofdvorm.
Meeting hoofdvorm.
Onderzoek

De onderzoekers zijn het erover eens dat zowel helmtherapie als begeleiding van kinderfysiotherapie op de lange termijn hetzelfde effect hebben op de schedelvorm. Dan moet de kinderfysiotherapie gestart zijn tussen de twee tot zes maanden. Vermindering van de afvlakking van de schedel is dan zichtbaar tussen de zes en twaalf maanden.

Dit gezegd hebbende zien we dus dat zowel helm als kinderfysiotherapie verandering op de schedel teweeg kan brengen. Echter verandert er bij helmtherapie niks aan de asymmetrische ontwikkeling van de motoriek. Precies om deze reden hebben de meeste zorgverzekeraars in Nederland gezegd dat de vergoeding voor helmpjes niet meer in het basispakket zit. Ouders moeten dit zelf  betalen, wat neerkomt op ongeveer 1500-2000 euro! Kinderfysiotherapie zit in het basispakket en wordt daarmee wel vergoed.

Voorkeurshouding

Al met al is het dus de keuze van jou als ouder wat je doet met een afvlakking van de schedel als gevolg van een voorkeurshouding. Zoals je in mijn blog over voorkeurshouding kunt lezen is er van alles wat je kunt doen om van een voorkeurshouding af te komen of voorkomen. Wees je bewust van de cosmetische verandering van de schedel van je kindje. Hoe ‘platter’ je het laat worden hoe moeilijker het is om de hoofdvorm weer richting het ‘normaal’ te krijgen. Zie je dus verandering van het hoofd van je kindje maar zie je niet dat je kindje een voorkeurshouding heeft, overleg dit altijd met  het consultatiebureau. Zij kunnen je helpen beoordelen of het daadwerkelijk een afvlakking is. Misschien is er alleen sprake van een kruin of kale plek wat de hoofdvorm anders doet lijken.

Lees ook: Voorkeurshouding

Wil je zelf kijken of je kindje een plat hoofdje heeft kun je dit het beste beoordelen door bovenop het hoofdje van je kindje te kijken, niet schuin vanachter, dan vertekent misschien de kale plek of de kruin van je kindje je beeld.

Concluderend, een helmpje wordt bijna niet meer gebruikt/geadviseerd simpelweg omdat de kosten voor ouders zijn en het effect van fysiotherapie op de lange termijn hetzelfde is, misschien zelfs wel beter!

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van een voorkeurshouding of andere dingen rondom de ontwikkeling van je kindje? Lees dan hier mijn blogpost over voorkeurshouding.

Liefs Anne

Geef een antwoord