Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje. Maar in welke?

 

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

Je kindje is zo rond zijn eerste verjaardag en het is toe aan schoentjes. Die had je stiekem al maanden geleden gekocht in de hoop dat het er eerder al op had kunnen lopen. Ook in de kinderwagen doen we onze kindjes al vlot schoenen aan zodat ze de sokjes niet steeds weer uit trekken en je als Hans en Grietje de sokken van straat hoeft te plukken. Maar wat zijn nou goede eerste schoentjes en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in deze blogpost.

Eindelijk lopen

Al ver voor je kindje kan lopen staat het al regelmatig op zijn voeten. Het trekt zich overal aan op en gaat langzaam langs de tafel of bank lopen. Dit doet het meestal op blote voeten of sokken. Wanneer je met je kindje buiten gaat wandelen doe je het regelmatig al schoentjes aan. Het maakt eigenlijk nog niet zo veel uit welke schoenen dit zijn want je kindje loopt  er toch niet op. Wanneer je kindje echter ook met schoentjes gaat lopen is het belangrijk om schoentjes te kopen die je kindje zo veel mogelijk helpen.

Lees ook: Leren lopen.

Heel veel ouders kopen als eerste schoentjes schoenen die ze zelf heel erg leuk vinden. Leuke stoere stappers, dezelfde als papa of mama hebben. Inderdaad super schattig, maar wat is het beste voor de voeten van je kindje?

Shoesme babyproof schoenen
Shoesme babyproof schoenen

Soepele schoentjes

Wat je eigenlijk wilt met de eerste schoentjes is dat ze aanvoelen alsof je kindje geen schoentjes aanheeft. Waarom? Je kindje oefent thuis veel op sokken en blote voeten en je wilt eigenlijk dat dit hetzelfde is met oefenen op schoenen. Tevens wil je niet dat je kindje beperkt wordt door een heel stijf schoentje. Dan kunnen de voeten niet goed bewegen en  dat maakt ze vaak wiebeliger. Belangrijk is dat de eerste schoentjes goed sluiten om de voet. Schuiven in de schoenen is zowel voor ons als voor de kleintjes vervelend dus dit wil je te allen tijde voorkomen.

Het moet een heel soepel schoentje zijn, lees echt heel soepel. Wat je eigenlijk wilt is dat je met de duim en wijsvinger het schoentje helemaal in twee kunt vouwen zodat ze tenen bij de hakken zijn. Hoe soepeler het schoentje hoe makkelijker je kindje kan oefenen met lopen. Dit heeft te maken met het afwikkelen van de voetjes. Ook het gewicht van de eerste schoenen  is belangrijk. Als je kindje als eerste schoentjes hele zware schoentjes heeft bemoeilijkt dit het lopen en  kan het langer duren voor je kindje daadwerkelijk los loopt.

Als laatste is het belangrijk dat de hak goed sluit. Ga niet voor een al te zachte hak zoals bijvoorbeeld zachte slofjes hebben. De hak is wat ervoor zorgt dat de voet goed in de schoen en boven de zool blijft zitten, is dit te zacht dan kan je kindje letterlijk naast z’n schoentjes gaan lopen.

Shoesme babyproof schoenen
Shoesme babyproof schoenen

Maar welke dan?

Er zijn verschillende leveranciers die goede eerste schoentjes maken. Een van die bedrijven zijn Shoesme en Elefanten. Zij staan bekend om hun eerste schoentjes, die  zijn daarbij flexibel van vorm en hebben een stevige hak in de schoen. Laat je goed voorlichten en meet de voeten van je kindje goed op of laat dit door een verkoper doen. Check of het schoentje zo flexibel is dat je het goed dubbel kunt  vouwen en dat het ook voldoende stevigheid biedt bij de hak.

En het aller leukste van een eerste schoentje is dat je die goed kunt vullen als Sinterklaas! Fijne Sinterklaas allemaal!

Liefs Anne

Geef een antwoord