Slaap kindje slaap, wat te doen bij slaapproblemen?

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

 

In deze post wil ik jullie meer vertellen over slapen en slaapproblemen. Kindjes slapen nog heel veel maar hoe vervelend is het als je kindje niet of zelfs heel slecht slaapt. Waarom slapen sommige kindjes slecht en hoe voorkom je dat je kindje alleen in je armen slaapt? Dat lees je in deze post.

Slapen is een van de belangrijkste dingen voor je pasgeboren kindje. In de slaap ontwikkelt je kindje zich, groeit het,  maar verwerkt het ook de indrukken die het die dag heeft opgedaan. Wanneer je kindje net geboren is slaapt het heel veel en kan het vaak maar periodes van maximaal 45 minuten wakker blijven. Deze tijd heeft je kindje vaak grotendeels nodig om gevoed te worden. Je kunt je dus voorstellen hoe belangrijk slaap voor je kindje is.

Iedereen kent die verhalen van de pasgeboren baby’s die na 2 weken al doorslapen en overdag o zo fijn slapen. Tjah, mij  maak je niet wijs dat die kindjes altijd zo goed doorslapen. We weten namelijk dat kindjes die net zijn geboren ’s nachts nog voeding nodig hebben. Ze kunnen simpelweg niet in één keer voldoende drinken om 8 uur door te slapen.

Maar waarom slapen sommige kindjes dan zo slecht?

Kindjes die ‘slecht’ slapen zijn vaak onrustige slapers. Ze komen moeilijk in slaap. Vallen het liefst op de arm in slaap en slapen graag in de armen of draagdoek bij papa en mama. Vaak is het zo dat als je deze kindjes dan in bed legt ze wakker worden en het hele circus weer van voor af aan begint. Dit is vooral voor ouders heel vermoeiend want eigenlijk kun je je kindje niet neerleggen.

Lees ook: Voorkeurshouding

Althans dat is iets wat ik veel ouders hoor zeggen. Vaak helpt het om je te realiseren wat je nu precies doet. Ik maak even een kleine situatie schets:
Je kindje ligt heerlijk bij je na de voeding nog even na te doezelen en is eigenlijk zo moe van het drinken dat het de ogen niet meer open kan houden. Het valt lekker bij je in slaap en na een minuut of tien denk je als moeder: ‘zo ik leg jou even in bed, dan heb ik mijn handen vrij.’ Heel logisch want je kunt niet de hele dag met je kindje in je armen lopen, dus nietsvermoedend leg je je kindje boven in bed en nog voor je weg loopt begint je kindje te mopperen en nog voor je de kamer goed en wel uit bent is het mopperen flink huilen geworden. Je loopt terug pakt je kindje weer op en vervolgens begint het weer van voor af aan.

Slaap kindje slaap
Slaap kindje slaap

Nu even vanuit de ogen van je kindje: Ik lig hier best heel lekker, lekker warm tegen mama aan. Ik hoor mama zachtjes tegen me kletsen en hoor haar hartslag. Hé die ken ik, dat hoorde ik in de buik ook altijd, dat is fijn. Lekker warm hier zeg, zzzzz. Hé wat doe je nou, hier is het koud, brr! Oh en waar is die hartslag en waar is je stem nu?

Lees ook: Motorische mijlpalen

Dit laatste slaat vervolgens over naar mopperen en huilen. Nu je deze twee onder elkaar zien kun je je misschien voorstellen hoe het is als je je kindje ineens in een koud en kil bed legt. Soms wil het helpen om je kindje in ‘stapjes’ in bed te leggen en het langzaam ‘los’ te laten in bed. Zo is de stap van ‘veilig in mama’s/papa’s armen’ naar ‘alleen in een groot koud bed’ iets minder groot en leert je kindje dat het ook in zijn bedje veilig is.

Nu is dit voor sommige kindjes niet genoeg en maken zij zichzelf steeds opnieuw weer wakker in hun slaap. Deze kindjes hebben vaak veel baat bij inbakeren. Wat dit precies is en hoe dat in zijn werk gaat lees je in de volgende blog!

 

 

Geef een antwoord