Inbakeren om lekker te kunnen slapen

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

Goed slapen is enorm belangrijk voor een pasgeboren baby. In de slaap ontwikkelt je kindje zich, het groeit en verwerkt alle indrukken. Niet alle kinderen slapen van begin af aan goed en hebben daardoor overdag meer moeite met de prikkels. Wat jij dan voor je kindje kunt betekenen, lees je verder in dit artikel.

Slapen is voor iedereen belangrijk, zowel voor jong als oud. Wanneer je niet goed slaapt, ben je moe, geïrriteerd, humeurig en kun je niet doen wat je normaal gesproken zou doen. Ook kinderen ervaren deze problemen wanneer ze minder slapen. Helaas is lekker slapen niet voor alle kinderen zo eenvoudig als we graag zouden willen.

Inbakeren in de puckababy
Inbakeren in de puckababy

Er zijn steeds meer kindjes die onrustig slapen, zichzelf wakker slaan tijdens de slaap, of veel met hun hoofd bewegen. Het lijkt alsof ze steeds een “soort van omvallen” waardoor ze een schrikreactie krijgen die ze uit slaap haalt. Deze kindjes slapen vaak maar een minuut of 10-20 en worden huilend wakker. Jouw eigen slaap als ouder wordt ook telkens onderbroken. Je bent al gauw weer een aantal minuten aan het troosten. Voor je je kindje weer in bed hebt liggen en iedereen weer slaapt, ben je op zijn minst een kwartier verder. Waarna dit ritueel zich na een tijdje weer herhaalt.

Lees ook: Slaap kindje slaap, wat te doen bij slaapproblemen.

Voor deze kindjes biedt inbakeren vaak een hele goede oplossing. Inbakeren is eigenlijk niets anders dan een kindje begrenzen. Doordat de armen tegen de romp aan worden gelegd en soms met een zachte klittenbandsluiting wordt vastgemaakt, kan het kindje de armen minder bewegen waardoor het zichzelf niet steeds weer wakker slaat of schrikt door zijn eigen onverwachte bewegingen. Als volwassene vinden we dit al snel zielig, maar zo moet je het niet zien. Je helpt je kindje juist door het te begrenzen. Het kan daardoor beter slapen, rust beter uit en is een vrolijke baby.

Comfi in de puckababy
Comfi in de puckababy
Goed inbakeren

Het inbakeren is iets wat wel goed gedaan moet worden! Ga dit dan ook niet zomaar zelf proberen met losse doeken of hydrofiele luiers. Er zijn een aantal bedrijven die hele mooie inbakerzakken ontwikkeld hebben, die ook goedgekeurd en gecertificeerd zijn. Een van deze bedrijven is Puckababy. Zij maken slaap- en inbakerzakken voor verschillende leeftijden. De inbakerzakken zijn er van nul tot drie maanden (de Piep) en van drie tot zes maanden (de Mini). Deze inbakerzakken zijn in verschillende printjes te verkrijgen en daardoor voor iedereen iets naar keuze.

Ik adviseer regelmatig inbakerzakken bij kindjes die slecht slapen en hoor bijna altijd van ouders dat het na één of twee nachten/dagen al zó veel beter gaat met slapen. Ze ervaren zelf dat hun kindje een stuk rustiger en ontspannen wakker wordt. Hierdoor kan een kindje zich gedurende de dag beter ontwikkelen en zie ik vaak dat de motoriek weer vooruit gaat.

Omrollen

Belangrijk om te vermelden is dat zodra je kindje kan rollen, inbakeren niet altijd meer veilig is omdat je kindje niet goed met zijn handen kan werken en daardoor niet op de armen kan steunen. In de Puckababy hebben ze die ruimte overigens wel om hun armpjes onder het lijfje te trekken. Zodra het er op lijkt dat je kindje gaat omrollen, is het goed om de inbakerzak af te bouwen. Ineens de inbakerzak in de kast gooien, is minder handig. Begin dan met korte slaapjes overdag, zodat je kindje hier in stapjes aan kan wennen.

 

Geef een antwoord