Wat kun je doen om de fijne motoriek van je kindje te verbeteren.

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

In de vorige blogpost hebben jullie kunnen lezen hoe het staat met het schrijfonderwijs. Ook hebben jullie kunnen lezen dat de helft van de kinderen eind groep vier een onleesbaar handschrift heeft. In deze blogpost gaan we verder in op het leren schrijven en hoe je je kindje kunt helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek.

Ontwikkeling fijne motoriek

Schrijven begint bij de fijne motoriek, je moet wel je potlood vast kunnen houden. Hier kun je dus eigenlijk al vlot mee beginnen, kleuren, kraaltjes, strijkkralen, klei, vingerverven, enz. Wanneer je dit veel met je kindje oefent zal je zien dat het een potlood ook al makkelijk vast kan houden.

Lees ook: SCHRIJVEN

De echte ontwikkeling van de fijne motoriek begint al bij het oppakken van kruimeltjes van de vloer, spelen met de kaartjes aan de knuffeltjes en knoeien en spelen met je eten. Daarnaast gaan kindjes met de blokkenstoof spelen, rammelen met een rammelaar, speeltjes voor het eerst vastpakken en loslaten, ga zo maar door. Maar wanneer begint de echte schrijfontwikkeling precies?

Oefenen van de letter b met kleurpotloden
Oefenen van de letter b met kleurpotloden

Basisschool

Eigenlijk begint dit al voor je kindje naar de basisschool gaat. Het is goed om vanaf leeftijd twee a drie te beginnen met af en toe kleuren samen, gebruik hier uiteraard passend materiaal voor en pas op dat niks in de mond van je kindje verdwijnt. Wasco is ontzettend leuk, vingerverven, verven in bad enz. Je kunt het zo gek niet bedenken of het helpt de ontwikkeling van de schrijfmotoriek.

Wanneer je kindje in groep één zit worden de taken al een stuk specifieker en moet er al binnen lijntjes gekleurd worden, met kralen geregen, geknipt en geplakt. Dit draagt allemaal bij aan het gaan schrijven in groep drie.

Kleuroefening cirkels maken
Kleuroefening cirkels maken

Vanaf groep twee worden de taken moeilijker. Sommige kinderen kunnen nu al hun eigen naam schrijven of poppetjes tekenen. Er moet specifiek gekleurd worden wat betekend dat er al echte opdrachten zijn en het niet meer zo vrij was als in groep één. De dingen die kinderen moeten kleuren bereid ze voor op het maken van letters. Zo heb je bijvoorbeeld golven tekenen of rondjes. De golven zitten in de schrijfletter r en z en rondjes uiteraard de o. Zo oefent je kindje stiekem al wat stukjes van de letters zodat dit in groep drie al een bekende beweging is.

Helaas is er in het huidige onderwijs steeds minder tijd voor dit soort zaken en zijn er ontzettend veel kinderen in groep twee die nog een zeer primitieve manier van kleuren laten zien. Deze kindjes zijn dan motorisch eigenlijk nog niet rijp voor groep drie maar moeten dit wel.

Stimuleren fijne motoriek

Wat kun je nou doen om ze te helpen? Ga eens lekker met de kleuren en knutselen, ook als je kindje dit mogelijk minder leuk vind. Kies samen iets uit en maak er een feestje van, zo krijg je ze echt wel aan het kleuren. Superhelden kunnen ook getekend en ingekleurd worden. Kortom het is aan jou als ouder om je kindje fijn motorisch sterker te maken zodat het op school beter mee kan komen!

Geef een antwoord