Huilen, wat zegt het over je kindje en waarom huilen ze?

Lieve Mommy’s en Mommy’s to  be,

In deze blogpost gaan we het hebben over huilen en huilgedrag van baby’s. Wat is normaal huilgedrag en wanneer spreken we van een huilbaby. Waarom huilen kindjes en welke signalen geeft je kindje af tijdens het huilen.

Huilen is goed

Huilen is iets wat baby’s nou eenmaal doen. Dat weten we allemaal en daar stel je je op in. Je weet dat de eerste paar maanden de nachten gebroken zijn en je weet dat huilen vaak is omdat er iets ‘is’. Over het algemeen huilen baby’s omdat ze of iets willen of omdat er iets aan de hand is. Honger, moe, volle luier, overprikkeld, pijn, enz. Het zijn voor een baby allemaal redenen om te huilen.

Heel hard huilen!
Heel hard huilen!

Omdat baby’s, wanneer ze net geboren zijn, nauwelijks tot niet met ons communiceren zoals wij dat doen,  is huilen de baby’s manier van communiceren. Wanneer een baby huilt geven ze  een teken dat er iets is wat het niet fijn vindt. Er zijn verschillende huiltjes,  die leer je kennen wanneer je kindje ouder wordt. Zo weet je wat er met je kindje aan de hand is bij een bepaald huiltje.

Lees ook: Voorkeurshouding

Elke kindje heeft dan ook wel eens of dagelijks een huiluurtje. Meestal komt dit niet goed uit want het is vaak rond etenstijd of in de avonduren. Kleintjes laten zich wat dat betreft niet plannen dus hier moet je als ouders dan maar mee dealen.

Heel veel huilen

Maar wanneer is een kindje dan een huilbaby? Wanneer een kindje meer dan drie uur (DRIE!!) per dag huilt spreken we van een huilbaby. Dit is uiteraard niet onafgebroken. Vaak vertellen ouders ook dat het niet zachtjes huilen is maar al snel ruim drie uur per dag of meer krijsen. Naast dat deze kindjes heel veel huilen geven ze ook geen tekenen van communicatie. Ze maken vaak geen contact, en zijn zeer moeilijk te troosten. Vaak gaan deze kindjes zich overstrekken, worden een plank als ze gedragen worden en ‘stribbelen tegen’.

Lees ook: Wat te doen bij slaapproblemen

Alle signaleren die deze kindjes afgeven is dat ze niet lekker in hun vel zitten. Wat je vaak ook bij deze kindjes ziet is dat ze wanneer je juist ontspannen zijn toch nog vuisten van hun handen maken. Dit geeft aan dat ze ondanks dat ze gespannen ogen ze meer spanning in hun lijf hebben dan je zou verwachten.

Wanneer je kindje deze signalen heeft is het goed dit met het consultatiebureau te bespreken of om het met een kinderarts te bespreken (als je daar al onder behandeling bent).

In de volgende blog gaan we verder over echte huilbaby’s en wat je dan voor je kindje kunt doen.

Geef een antwoord