Buikkrampjes, hoe help je je baby?

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

 

In deze blog kun je lezen waardoor buikkrampjes komen en hoe je er als ouder mee om kunt gaan. Waar komen de krampjes vandaan  en wat kun je doen om je kindje te helpen. Je leest het in deze post.

Buikkrampjes is iets waar nagenoeg alle kindjes mee van doen krijgen. Niet alleen je kindje maar ook jij als ouder krijgt er mee te maken. Je kindje heeft door de krampjes pijn in zijn buik en is vaak huilerig tot soms ontroostbaar. Ze snappen simpelweg niet waar de pijn vandaan komt en ook niet hoe ze er vanaf kunnen komen. Buikkrampen ontstaan vaak tussen de tweede en derde week na de geboorte met de piek rond zes weken.

Wat zijn buikkrampen

Buikkrampen kunnen verschillende dingen zijn. Je kindje heeft een nog onrijp maag en darmstelsel waardoor het verteren van voedsel soms een flink karwei is. Ook kunnen luchtbelletjes voor krampjes zorgen. Vooral bij de gulzige drinkers komt er vaak veel lucht mee naar binnen wat vervolgens in de darmen voor problemen kan zorgen. In sommige gevallen ligt er een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen aan ten grondslag. Bij de meeste kindjes gaat het echter om gas, scheetjes.Lees ook: Help een huilbaby

Buikkrampen herkennen

Vaak beweegt je kindje met armen en benen en proberen ze ‘ineen’ te kruipen. Sommige kindjes gaan juist overstrekken als een vorm van onmacht. Je kindje kan ontroostbaar huilen maar heeft bij het huilen vaak de ogen goed open. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld bij huilen bij slaap, dan zijn de ogen vaker gesloten.

Huilgedrag bij krampjes
Huilgedrag bij krampjes

Wat te doen

Wanneer is uitgesloten dat het iets te maken heeft met een allergie is het eigenlijk niks anders dan te proberen je kindje te helpen en te troosten. Sommige kindjes vinden het heel prettig om iets warms op hun buik te hebben. Dit is lang niet bij alle kindjes zo. Probeer je kindje ‘klein’ te dragen of in een draagzak te dragen. Het ‘klein’ maken zorgt voor ontspanning in de buik, je kindje hoeft zijn buikspieren niet te gebruiken. Het aanspannen van de buikspieren zorgt voor een drukverhoging in de buik en daardoor voor meer klachten.

Fietsen, fietsen, fietsen
Fietsen, fietsen, fietsen

Fietsen

Wat vaak ook helpt is een soort van fietsbeweging, maar dan met 2 benen tegelijk. Met de benen gebogen ze voorzichtig in de richting van de klok bewegen boven de buik van je kindje.  Je hoeft hierbij niet te duwen. Maak er vooral geen gevecht van, het kan zijn dat je kindje het niet prettig vind. Ga dan vooral niet doorduwen want dat werkt alleen maar averechts.

 

Onze darmen werken ‘met de klok mee’ en werken doordat we bewegen. Door onze romp te bewegen/draaien gaan onze darmen aan het werk. Bij hele kleintjes gebeurt dit eigenlijk nauwelijks, alleen de armen en benen bewegen ze nog maar zelf. Dit kan er voorzorgen dat lucht en ontlasting ‘vast’ komt te zitten. Door de benen voorzichtig met de klok mee te bewegen stimuleer je de werking van de darmen en nemen over het algemeen de krampjes af.

 

1 gedachte over “Buikkrampjes, hoe help je je baby?”

  1. Dankjewel voor dit artikel ove baby’s met buikkrampjes. Ik kan me voorstellen dat de fietsbeweging voor de buik en rug een afwisselende spier aan- en ontspanning betekent. Dat is tegen het overstrekken een goede methode.

Geef een antwoord