Het consultatiebureau

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

In deze blog ga ik jullie proberen uit te leggen wat je mag verwachten van het consultatiebureau. Waarvoor zijn ze er eigenlijk en waarmee kun je bij ze terecht. Ik weet dat veel vaders en moeders en moeite mee hebben. Ik hoop in deze post uit te kunnen leggen waarom ze er eigenlijk zijn.

Je hebt ze niet voor het kiezen.

In elke gemeente hebben we een consultatiebureau, CB. Naar welk bureau je mag hangt af van de gemeente waar je in woont. Dat betekend ook dat zowel de arts als de verpleegkundige waar je mee te maken gaat hebben niet te kiezen vallen. Dit is al anders dan bij een huisarts of tandarts, daar mag je zelf voor kiezen. In grote gemeentes is het soms wel zo dat je de verpleegkundige kunt kiezen.

Met de ene verpleegkundige kan je het waarschijnlijk beter vinden dan met de anderen, maar je hebt simpelweg geen keuze.

Lekker warm in de deken bij mama op schoot
Lekker warm in de deken bij mama op schoot

Waar zijn ze precies voor.

Het CB is een orgaan waar elke pasgeborene eerst eens per maand maar later om de paar maanden naartoe gaat voor het volgen van de algehele ontwikkeling. Denk hierbij aan groei, sociaal emotioneel, spraak-taal, motoriek enz. Alle aspecten komen aan bod. Het CB is er om alles, ja echt alles, wat afwijkt van de normaal te vinden en aan je te melden. Dit soms tot frustratie van ouders, maar helaas hier zijn ze voor. Dit is om ervoor te zorgen dat wanneer ze ook maar twijfelen dat er iets is met je kindje verder onderzocht moet worden.

Lees ook: Help een huilbaby, wat te doen als je een huilbaby hebt.

Vaak hoor ik van ouders: ‘ja ik kan er niks aan veranderen dat het niet goed groeit’, of ‘tja ze is te dik, ik geef haar echt geen slagroom.’ Echt, I get your point, maar hier zijn ze eenmaal voor. Alles wat afwijkend is en wat ervoor kan zorgen dat je kindje op volwassen leeftijd een problemen kan krijgen wordt gescreend. Zo nodig wordt er doorverwezen naar een speciallist om verder onderzoek te doen.

Onderzoek naar de gezondheid van je kindje
Onderzoek naar de gezondheid van je kindje

Nu snap ik dat niet alles wat ‘afwijkt van de norm’ of ‘anders’ is je niet hoeft te weten van je kindje maar stel ze zouden het niet tegen je zeggen en later blijkt er wel iets aan de hand te zijn. Op wie ben je dan boos, precies het CB want zij hebben het ‘gemist’.

Hoe ga je er mee om

Bespreek met de mensen van het CB dat je ergens moeite mee hebt. Het zijn gewone mensen die hun vak uitvoeren en ook snappen dat niet alles altijd volgens de lijntjes gaat en moet. Maak als ouder bespreekbaar wat je mening is en waar je mee zit. De mensen van het CB doen immers hun best om jou kindje te helpen zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Je kunt beter een keer te vaak onderzocht worden dan een keer te weinig. 

Waar zijn ze verder voor

Naast het monitoren van de ontwikkeling is het CB er om al je vragen omtrent je baby te beantwoorden. Ze weten alles van voeden, slapen, spelen enz enz. En als zij het niet weten, weten ze wel bij wie je terecht kunt om je verder te helpen. Voor lang niet alles is een kant en klare oplossing maar ze kunnen wel met je meekijken en meedenken.

Reflexen testen
Reflexen testen

Mocht je kindje extra hulp nodig hebben vraag bij het CB met wie ze goed contact hebben. Wanneer er namelijk met een externe zorgverlener goed contact is met het CB loopt de overdracht vaak soepel en kan de externe zorgverlener je extra goed helpen en blijft het CB ook op de hoogte van de voortgang(wanneer je hier als ouder toestemming voor geeft). Zo voorkom je namelijk dat bij je volgende afspraak op het CB de arts weer vraag naar bijvoorbeeld de voorkeurshouding want de arts is dan al op de hoogte, scheelt je weer een vraag!

Geef een antwoord