Reflux, wat is het en wat zijn de behandelmogelijkheden

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

In deze blog ga ik het met jullie hebben over reflux. Ik denk dat veel ouders wel een beetje weten wat het is. In deze post beschrijf ik voor jullie wat het precies is.

Wat is reflux

Zoals het woord eigenlijk letterlijk zegt: terugloop. Reflux is eigenlijk niks anders dan het teruglopen van voeding vanuit de maag in de slokdarm. Soms resulteert dit in echt spugen maar vaak genoeg blijft het alleen in de slokdarm en spuugt je kindje niet.
Iedere baby spuugt wel eens en geeft na de voeding wel eens wat terug. Bij kinderen met reflux is dit anders.

AnatomieBij kinderen met reflux is het sluitspiertje rond de overgang van slokdarm naar maag nog niet voldoende ontwikkeld. Hierdoor sluit de overgang van slokdarm naar maag nog niet helemaal goed af. Voor de ‘heenweg’ is dat niet zo erg, maar dit vergemakkelijkt de terugloop van voeding. Vooral wanneer je je kindje plat op de rug legt loopt de voeding dan vaak terug. Je kunt dit zien doordat je kindje gaat spugen of je hoort dat er voeding terugloopt en je kindje slikt de teruggelopen voeding weer door.

Lees ook: Huilen, wat zegt het over je kindje. 

Symptomen

Reflux kun je buiten het spugen ook herkennen aan andere dingen. Vaak hebben deze kindjes pijn. Dit komt doordat er bijna constant voeding en maagzuur terugloopt van de maag naar de slokdarm. Hierdoor raakt het uiteinde van de slokdarm geïrriteerd en gaat dit pijnklachten geven. Je kindje zal veel huilen en gespannen zijn. Met name vlak na een voeding, maar dit kan ook tot ruim anderhalf uur na de voeding of zelf tot aan de volgende voeding duren.
Andere symptomen zijn veelvuldig slikken en smakken zonder dat ze net voeding hebben gehad. Overstrekken, en ontroostbaar huilen zijn andere symptomen waar je kindje mee te maken kan krijgen.

En dan?

Medicatie wordt in Nederland zelden gegeven. Het enige medicijn dat zou helpen zijn maagzuurremmers echter lost dit het probleem van de terugloop van de voeding niet op. Het spuugt vaak nog wel maar heeft er minder last van. Andere manieren zijn indikken van de voeding, in een andere positie voeden. Het bedje aan één kant omhoog zetten (met iets onder de poten) zodat je kindje uit het volledig horizontale is en daardoor minder terugloop van de voeding plaatsvind.
Deze tips helpen vaak heel goed, echter niet van de ene op de andere dag. Het einde van de slokdarm is geïrriteerd en moet tot rust komen en herstellen. Dit heeft tijd nodig.

Lees ook: Inbakeren om lekker te kunnen slapen

Tot die tijd

Probeer het overtrekken aan te pakken, dit zorgt namelijk alleen maar voor meer druk op de maag waardoor er meer voeding terugloopt. Ga vooral niet je kindje de hele dag in een Maxi-Cosi of wipstoeltje zetten. Klopt, het zitten zorgt ervoor dat je kindje mogelijk minder spuugt echter mag je kindje niet de hele dag rechtop zitten. Reflux komt vaak bij de kleinste onder ons voor, vanaf een week of 2 gaat het opvallen. Het lijf van je kindje is simpelweg nog niet klaar om de hele dag te zitten.

Geef een antwoord