Hoe ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek, deel 1.

Lieve mommy’s en Mommy’s to be,

In deze nieuwe reeks van artikelen ga ik voor jullie beschrijven hoe het ontwikkelen van de fijne motoriek in zijn werk gaat. Wat is fijne motoriek precies en wat is de functie en het belang van fijne motoriek? Wat mag ik wanneer van mijn kindje verwachten? Antwoorden op deze vragen vind je de komende weken in een nieuwe reeks artikelen.

Wat is Fijne motoriek

Voor ik het met jullie kan gaan hebben over de ontwikkeling van de fijne motoriek  is het goed om te begrijpen wat het precies is. Fijne motoriek wordt beschreven als: het gebruik van de handen en vingers in de fase voor het grijpen, bij het grijpen zelf en bij het manipuleren van een. De ontwikkeling van het kijken, met andere woorden het grijpen en onderzoeken met de ogen, gaat hieraan vooraf.

Bij fijne motoriek gaat het dus niet alleen om de functie van de hand maar ook om de oog hand coördinatie. Om iets met je handen te kunnen manipuleren moet je kunnen zien wat je doet.

Lees ook: Motorische mijlpalen

Newborn

Wanneer je kindje net geboren is doet het fijn motorisch nog bijna niks. Je kindje is vooral nog aan het kijken. Veel kindjes hebben nog  vaak  vuistjes en hebben nog geen interesse in speelgoed. Ze kunnen nog niet lang naar één voorwerp kijken, fixeren, wat betekent dat ze vaak nog niet veel kunnen volgen van jou als moeder dan wel speelgoed. De meeste kinderen van deze leeftijd hebben nog helemaal geen interesse in speelgoed.

Al het speelgoed naar de mond!
Al het speelgoed naar de mond!

Zolang je kindje alleen maar vuistjes heeft kun je je misschien bedenken dat je kindje dan ook geen speelgoed kan pakken en ook maar weinig prikkels in de handen binnenkrijgt. De meeste kinderen beginnen met het in de mond stoppen van de vingers. Dit komt omdat ze via de mond voeding binnenkrijgen en ze dit ook als eerste gaan ontwikkelen. De mond is het enige wat ze kennen dus alles gaat daarom naar de mond. De ontwikkeling van de mond motoriek gaat ook sneller dan die van de fijne of grove motoriek. Uiteindelijk wordt  dit wel ingehaald maar bij een newborn is de mond  motoriek het beste ontwikkeld.

Lees ook: Fijne motoriek schrijven

Hoe te stimuleren

Wanneer je pas een kindje hebt is speelgoed nog niet nodig. De eigen handjes en voetjes zijn veel leuker dan echt speelgoed. Eigenlijk moet je je voorstellen dat je kindje geen idee heeft dat het handjes en voetjes heeft. Dit moet het simpelweg leren. Dit doe je door beide handjes contact met elkaar te laten maken of de handjes naar de mond te brengen. Hierbij ga je niet dwingen! Het is geen gevecht, dit kan je kindje namelijk toch nooit winnen.

Blokkentoren bouwen voor gevorderde
Blokkentoren bouwen voor gevorderde

Vooral kindjes die veel vuistjes hebben zijn gebaad bij hand-hand en hand-voet spelletjes. Hierdoor gaan vaak de handjes meer open en krijgen ze prikkels aan de binnenzijde van de handen en leren ze dat ze daar wat mee kunnen. Probeer bij hand-voet spelletjes het contact wel kruislinks te laten gaan. Dat is namelijk wat wij als volwassenen bij het lopen (rechter arm naar voren linker been) of je kindje bij het kruipen (rechter arm linker knie) ook doet en dus het meest natuurlijk.Pas wanneer je kindje doorheeft dat het handen en voeten heeft kan het uiteindelijk met speelgoed gaan spelen. Hoe het echte pakken in zijn werk gaat en wanneer je wat het beste aan je kindje kunt aanbieden lees je volgende week.

Geef een antwoord