Hoe ontwikkelt je kleintje fijne motoriek, deel 2.

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen wat je kindje in de eerste paar weken fijn motorisch ontwikkelt en wat je van je kindje mag verwachten. In dit artikel wil ik hier verder met jullie op in gaan. Hoe verander de functie van de hand en weet mijn kindje wat het er mee kan? Je leest het in dit artikel

Vorige artikel nog niet gelezen? Lees het dan hier: artikel fijne motoriek

Van vuistjes naar open handen

Wanneer je kindje in het begin alleen maar vuistjes heeft gehad is het na twee maanden tijd dat de handjes meer open gaan om te ontdekken wat ze daar allemaal mee kunnen. Heeft je kindje tot nu toe alleen maar vuistjes gehad dan kan het zijn dat je kindje pas wat later pogingen gaat doen om iets te pakken. Dan is het goed om samen met de handjes te gaan ‘spelen’ zodat je kindje ze leert gebruiken.

Wanneer je eindelijk je handen snapt en in je ogen kan wrijven!
Wanneer je eindelijk je handen snapt en in je ogen kan wrijven!

Leren pakken

Pakken moet je leren. Dit gaat per ongeluk de eerste paar keer. Je kindje slaat per ongeluk tegen speelgoed aan en dat maakt geluid. De reactie die het speelgoed geeft maakt dat je kindje dit als een beloning ziet en dit gaat herhalen. Hierdoor leert het dat een handeling, actie, een gevolg heeft, reactie. Om je kindje de kans te bieden dat het speelgoed vast kan pakken moet het speelgoed wel binnen handbereik zijn.

Lees ook: Motorische mijlpalen

Veel ouders hebben een mobiel boven de box. Geweldig voor als je kindje lekker moe is en het even vermaakt moet worden. Totaal niet handig als je wilt gaan pakken. De meeste mobiels hangen namelijk erg hoog en de armen van je kindje zijn nog niet lang genoeg om daar bij te kunnen. Handig is dus als speelgoed veel lager in de box hangt of ligt waar je kindje zo bij kan. Denk hierbij aan speelgoed wat geluid maakt als je er tegenaan slaat. 

Een handje wat langzaam van vuist naar open gaat
Een handje wat langzaam van vuist naar open gaat

Wat voor speelgoed dan?

Als je moet leren dat je iets met je handen kunt doen,  moeten de prikkels die via je handen binnenkomen duidelijk zijn. Dit betekent dat wanneer je kindje alleen maar zachte knuffels heeft het ook een ‘zachte’/milde prikkel is die binnenkomt. Gebeurt er vervolgens niks, rammelt of knispert er niks dan is het maar de vraag hoe goed je kindje doorheeft dat het zelf iets met de handen heeft gedaan.

Priegelen met klein speelgoed
Priegelen met klein speelgoed

Speelgoed wat toepasbaar is bij deze fase zijn rammelaars en/of knisperboekjes. Let wel op dat niet al het speelgoed al voor elke leeftijd toepasbaar is. Let daarom goed op of het speelgoed dat je van plan bent om te kopen ook bij de leeftijd van je kindje past.

Geef een antwoord