Wat baby’s en chocola met elkaar te maken hebben!

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

 

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe je bij de allerkleinste speelgoed aan kunt bieden en wat leuke speelgoed opties zijn, althans waar het speelgoed aan moet voldoen. In deze blog wil ik met jullie een klein uitstapje maken naar hoeveelheid speelgoed. Want, hoeveel speelgoed moet je aanbieden en moet ik wel of niet afwisselen? Je leest het in dit artikel.

Een box vol…

Ik kom ik veel verschillende situaties waarbij het bij ouders varieert van één stuk speelgoed tot een box vol speelgoed waar je een kind letterlijk moet zoeken omdat er zoveel ander spul in ligt. Het is natuurlijk ontzettend leuk om je kind te overspoelen met speelgoed en zo heeft het altijd wel wat te spelen. Oh en alles is zo leuk. Ik snap jullie echt. Alleen wil ik met jullie gaan kijken hoe wij dit als volwassenen ervaren als er veel opties zijn.

Eenvoudig blokken speelgoed
Eenvoudig blokken speelgoed

Keuzestress

Stel je voor je staat in de supermarkt en je bent opzoek naar een reep chocola.  Sorry voor de dames die hier nu echt zin in krijgen. Je loopt in de supermarkt naar de snoepafdeling. De opties in chocola spreiden zich uit over een wand van drie meter breed en twee meter hoog waar op elke 20 cm een nieuwe optie ligt, even snel gerekend 60 chocoladerepen. Keuze zat denk je misschien. Maar jij als volwassenen hebt nog wel besloten dat het melk chocolade moet zijn. Nu valt 66% mogelijk al af dus blijven er nog 20 opties over. Nog 20 opties! Damn, oke uhm, een chocolade reep met vulling, nog 10 opties, van dat ene bijzondere merk, nog 5 opties… Dit noemen wij onder volwassenen keuzestress. Door het aantal opties dat geboden wordt is de mens vaak niet in staat een echte keuze te maken.

Lees ook: Hoe ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek deel 1. 

Babyspeelgoed

Nu weer even terug naar die baby in een overvolle box. Naast het feit  dat dit kind mogelijk nog niet goed haar/zijn speelgoed kan pakken is de hoeveelheid aangeboden speelgoed een probleem. Het kan niet kiezen waar mee te spelen en blijft vaak een beetje rondkijken naar wat er allemaal voor moois ligt. Soms zal het iets vastpakken en er even mee spelen maar zal al snel weer afgeleid zijn door al het ander moois wat om hem heen ligt.

Less is more

In dit geval is less more. Kies voor je kindje een aantal items, bijvoorbeeld 4 kleine speeltjes die in de box blijven. De rest haal je er uit en leg je bijvoorbeeld onder de box of in een speelgoed kist zodat het niet in het zicht van je kindje ligt. Aan elke kant van je kindje leg je twee speeltjes of je hangt iets op en dat is het. Nu heeft je kindje aan elke kant één prikkel maar hoeft het niet echt te kiezen uit heel veel speelgoed.Keuzestress!
Keuzestress!

Na een aantal dagen/ een week wissel je het speelgoed om met iets nieuws. Als ze nog zo klein zijn onthouden ze nog niet goed wat ze allemaal hebben en als het weg is, tjah dan is het weg. Het is leuk om af te wisselen, zo heeft je kindje het idee dat het steeds iets nieuws heeft en blijft het geprikkeld om te blijven spelen.

Lees ook: Hoe ontwikkelt je kleintje de fijne motoriek deel 2

Dit geldt ook voor grotere kindjes van bijvoorbeeld een jaar. Gooi niet altijd al het speelgoed voor het grijpen, nu is vier speeltjes op deze leeftijd wel weinig, maar wissel af. Leg speelgoed boven op zolder waar je kindje niet komt en als het dan na een slaap beneden komt en er ligt allemaal nieuw speelgoed, moet je eens zien hoe blij je kindje is!

Succes met opruimen!

 

Geef een antwoord