Baby’s links of rechts handig? Hoe het echt zit!

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

Nadat we vorige week een uitstap hebben gemaakt naar  keuzestress gaan we nu weer verder met de fijne motoriek. We waren gebleven bij het leren pakken en wat leuk speelgoed is om aan te bieden. Nu is dit info voor kindjes tot ongeveer drie tot vier maanden, maar wat komt daarna? Je leest het in dit artikel.

Je hebt twee handen

Wanneer je kindje doorheeft dat hij met beide handen speelgoed kan pakken is het zo dat ze echt beginnen met spelen. Soms een beetje rammelen of iets oppakken en naar de mond brengen, maar twee handig spelen doen ze dan eigenlijk nog niet. Je kleintje heeft dan ook wat betreft de handen geen voorkeur voor links of rechts. Behalve als het nu een voorkeurshouding heeft maar dat is een heel ander verhaal.

Lees ook: Voorkeurshouding

Wanneer je speelgoed links aanbied zal je kindje het met links pakken en wanneer je het rechts aanbied met rechts, just that easy! Het is dus belangrijk dat je beiden handen regelmatig speelgoed aanbied. Pas vanaf een half jaar zal je kindje het zelf van de ene naar de andere hand gaan overpakken.

Twee handen spel
Twee handen spel

Kruisen van de middellijn

In vaktermen noemen we het overpakken van speelgoed van de ene naar de andere hand  ook wel het kruisen van de middellijn. De middellijn is een denkbeeldige lijn die rechts door het midden, logisch, van ons lichaam loopt. Om te kunnen snappen waarom dit zo belangrijk is voor de motorische ontwikkeling is het goed te weten hoe aansturing werkt. Onze rechter hersenhelft stuurt de linker lichaamshelft aan en andersom.

Leuk speelgoed om met twee handen mee te spelen
Leuk speelgoed om met twee handen mee te spelen

In de basis zijn er weinig tot geen verbindingen tussen onze linker en rechter hersenhelft, maar die kunnen we wel maken. Wanneer je kindje de middellijn kruist gaat het een onzichtbare barrière door waarmee er een verbinding tussen beide hersenhelften gemaakt wordt. Dit is zowel op motorische als op cognitief niveau van belang.

Lees ook: Fijne mototriek deel 2!

Het kruisen van de middellijn als zes maanden oude baby gaat eigenlijk als vanzelf. Wanneer je kindje dit trucje doorheeft zal het dit meer gaan doen.

Uitstapjes naar kruipen

Wanneer je kindje bij zes maanden al verbindingen gaat leggen tussen beide hersenhelften is dit het begin van het leren kruipen, schrijven, veter strikken, snijden van eten enz. Eigenlijk is het kruisen van de middellijn iets wat jij en ik dagelijks doen en waar we niet bij na hoeven te denken. Daarom is het misschien wel des te belangrijker.Heerlijk op je buik een boekje lezen
Heerlijk op je buik een boekje lezen

Hoe te stimuleren

Tjah hoe ga je dit nou stimuleren, je kindje hoeft dit pas vanaf ongeveer een half jaar te doen dus doet hij het voor die tijd niet, niks aan de hand. Vaak helpt het om wat grotere lichte speeltjes aan te bieden. Dit lokt al snel uit om met twee handen vast te pakken en met twee handen naar je mond te brengen. Speelt je kindje alleen maar met één hand, betrek dan zelf tijdens het spelen het andere handje erbij. Niet door het vast te pakken en tegen de andere hand te duwen maar lok het handje met een speeltje naar de andere, wie weet!

 

Liefs,

 

Anne

Geef een antwoord