De mopperende billenschuivers

Lieve mommy’s en mommy’s to be,

Uit alle reacties blijkt dat jullie het leuk vonden om meer over het gedrag van baby’s te lezen,  vandaag nog een keer dit onderwerp. Ik heb lang nagedacht waar mee te beginnen. Ik kom in mijn werk veel kindjes tegen die verschillende soorten gedrag laten zien. Vandaag wil ik het met jullie hebben over de mopperende billenschuiver. Voordat je verder leest, begrijp dat niet alle billenschuivers hetzelfde zijn maar ik hier over de grootste groep spreek.

Wat is gedrag

Gedrag klinkt vrij negatief. Dit komt omdat we gedrag vaak in een foute of verkeerde context gebruiken. Het gaat van vervelend, overdreven, onhandelbaar gedrag. Maar iedereen vertoont eigenlijk verschillende vormen van gedrag. We ‘gedragen’ ons allemaal op onze eigen manier.

Zittend is je wereld veel groter en is spelen leuker, maar is dat altijd zo handig?
Zittend is je wereld veel groter en is spelen leuker, maar is dat altijd zo handig?

Waarom billenschuivers

Billenschuivers zijn, meestal, kindjes die heel goed weten wat ze willen en hoe ze het voor elkaar moeten krijgen. Deze kindjes weten ondanks hun jonge leeftijd zonder woorden jou duidelijk te maken dat ze juist dat ene speeltje willen, niet op hun rug of buik willen liggen en met je willen spelen.

Lees ook: kruipen vs billenschuiven

Billenschuivers kunnen soms heel dominant en dwingend zijn. Ondanks dat ze zo jong zijn kunnen ze je toch heel goed duidelijk maken wat ze gedaan willen hebben. Ze weten dit dan wel via ouders dan wel via broertjes of zusjes voor elkaar te krijgen. Lukt het bij persoon a niet dan wel via persoon b,c enz.

Bijzonder gedrag

Zonder dit meteen bijzonder gedrag te noemen, dit is wel anders dan andere kindjes van dezelfde leeftijd zich gedragen.Kindjes zijn van nature nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen ontdekken. Begrijp me niet verkeerd, billenschuivers willen dit ook,  alleen doen ze dit het liefste met een beetje hulp van jou!

Negeren

Moet je dit gedrag dan negeren? Deels wel. Ze kunnen namelijk heel goed manipuleren. Krijgen ze bij jou niet voor elkaar wat ze graag willen en er is niemand in de buurt om ze te helpen dan beginnen ze te mopperen. Dit begint met zachtjes mopperen maar uiteindelijk zullen ze het op een brullen zetten. Dit is alleen wel anders huilen dan echt huilen. Het zijn kleine verschillen. Of eigenlijk is er maar één echt verschil. Wanneer ze echt flink huilen en je wilt ze komen helpen zullen ze weg kijken. Terwijl als ze je echt nodig hebben en ze verdrietig zijn ze je aan blijven kijken.

Wijsneusje!
Wijsneusje!

Hoe nu

Probeer billen schuiven eigenlijk altijd te voorkomen, ook al zit dit in de aard van je kindje. Wil je weten hoe?

Lees ook: Waarom baby’s niet te vroeg moeten zitten. 

Ben je al ‘te laat’,  ga bij jezelf na hoe je kindje zich gedraagt op het moment dat hij of zij iets niet voor elkaar krijgt wat hij wel graag wil. Je kindje kan vaak meer dan het zelf denkt en ze ergens bij helpen is prima, maar ga het vooral niet voor ze doen. Hier is nog nooit iemand slimmer of beter van geworden.

 

Geef een antwoord