Wat de bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet.

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

 

Het is weer tijd voor een artikel. In deze blog ga ik het met jullie hebben over de Bumbo seat. Wat doet het precies, waarom wordt het gebruikt en wat doet het met de ontwikkeling van je kindje. Je leest het in dit artikel.

Wat is een Bumbo seat

Een Bumbo seat is een vloer stoel die ontwikkeld is voor kinderen die nog niet kunnen zitten. Volgens de fabrikant mag je kindje er in zitten wanneer je kindje het hoofd zelfstandig rechtop kan houden.  Een Bumbo zou zo ontworpen zijn dat je kindje er niet zelf uit kan en het een goede houding heeft.

De Bumbo Seat
De Bumbo Seat

Waarom willen ouders nou zo’n stoel

Wat ouders heel belangrijk vinden is dat hun kindje zo snel mogelijk kan zitten, verticaliseren. Dit is eigenlijk alleen omdat we het belangrijk vinden onze kindjes te betrekken bij onze dagelijkse bezigheden en omdat we onze wensen projecteren op de kinderen. Er bij willen zijn, mee kunnen doen met de rest is iets wat we als mens simpelweg heel belangrijk vinden.

Lees ook: zitten.

Dit is voor veel ouders dan ook een reden voor een Bumbo stoeltje. Het is handig als je kindje lekker kan zitten, het is gezellig en hoe leuk is het als je kindje kan zitten.

Motoriek

Ik vind de stelling van de fabrikant lastig. ‘wanneer je kindje zelfstand met het hoofd rechtop kan zitten’. Wanneer is dat precies? Want waar het  ene kind het hoofd misschien 1 minuut rechtop kan houden en het andere 5,  kunnen ze dit beide. Is rechtop zitten dan al wel zo geschikt? Wanneer je een kindje wat motorisch nog niet rijp is voor rechtop zitten in een stoel zet zal het gaan weg zakken. Het begint vaak bij de romp. De Bumbo sluit niet altijd even goed aan waardoor je kindje de kans krijgt om scheef te zakken. Dit kan heel subtiel zijn of het kan er helemaal omheen gaan hangen. Je kindje dan vastzetten met handdoeken of kussens is dan al helemaal niet handig want eigenlijk duw je het in een positie waarin het toch nog niks kan.

Dit kan er gebeuren bij kindjes die heel erg overstrekken
Dit kan er gebeuren bij kindjes die heel erg overstrekken
Precies de reden waarom veel kindjes nog niet in een Bumbo thuis horen
Precies de reden waarom veel kindjes nog niet in een Bumbo thuis horen

Zitten

Zitten is een vaardigheid waar kindjes best een tijd over mogen doen voor ze het echt kunnen. Zoals je in de vorige post hebt kunnen lezen lopen kindjes die te vroeg lopen het risico op billenschuiven. Dit wil je eigenlijk het liefste voorkomen.

Lees ook: Mopperende billenschuivers

Wanneer dan wel een Bumbo?

Ik zal eerlijk bekennen, ik heb voor mijn werk ook een Bumbo die ik af en toe uitleen aan ouders. De kindjes die van mij in een Bumbo ‘mogen’ zijn kindjes die een sterk vertraagde motorische ontwikkeling hebben. Denk hierbij aan kindjes met het syndroom van down, hele slappe kindjes of kinderen met een algemene ontwikkelingsstoornis. Bij deze kinderen is het soms zo dat ze met 6-8 maanden alleen nog maar op de rug kunnen liggen en buikligging heel moeizaam voor ze gaat. Je kunt je voorstellen dat je leefwereld dan heel klein is, je zit maar zo weinig. Bij deze kinderen wil ik dan eigenlijk hun wereld vergroten en ze meer beweegervaring opdoen.Met deze kinderen heb ik dan al veelvuldig hoofdbalans geoefend en wanneer ik vind dat ze klaar zijn om af en toe in een Bumbo te spelen krijgen ouders hem van mij te leen. Hierbij worden dan duidelijk tijden afgesproken van hoe vaak en hoe lang ze er in mogen zitten. Ook wordt er samen naar de zithouding en het uithoudingsvermogen van het zitten gekeken.

Maar stiekem ziet het er wel heel leuk uit!
Maar stiekem ziet het er wel heel leuk uit!

Concluderend

Een Bumbo is een mooi hulpmiddel alleen voor veel kindjes niet noodzakelijk. Ontwikkelt je kindje zich volgens het boekje? Dan heb je zo’n stoel helemaal niet nodig. Wil je het dan toch in een stoeltje zetten dan zijn er veel betere alternatieven die goed bij het ontwikkelingsniveau van je kleintje passen. Denk hierbij aan een wipstoel, een Nuna Leaf, of een Stokke Newborn.10 gedachten over “Wat de bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet.”

 1. Hallo Anna,

  Duidelijk en helder over het wel / niet toe zijn aan het zitten.

  Onze zoon is nu 19 week en zitten is met ondersteuning mogelijk voor ongeveer 2-3 minuten. We hebben een stokke-newborn alleen is onze zoon veel zwaarder en groter (alles wel in verhouding) dan ‘de standaard’ (9 kg en 70 cm) nu hebben we dus het praktische probleem dat de stokke tot 9 kg gebruikt mag worden en enzo zoon dus (nog) niet zelfstandig zit dus niet over kunnen naar de kinderzit.
  De wip-stoel is een van de favoriete speel momenten / plaats. Het stil zitten voor een hapje eten doet hij dus niet (ook als je hem van de wipstand af haalt).

  Wat raad jij aan om toch te kunnen ‘zitten’ / liggen wat geschikt is voor onze zoon?

  Groetjes Marloes

  1. Hoi Marloes,
   Dat is een lastige kwestie inderdaad. Het wipstoeltje kan inderdaad uitweg bieden, maar als het spelen daarin te leuk wordt is dat ook niet handig. Misschien een tijdelijke oplossing, maar hapjes anders in de maxi Cosi? Snap dat je die niet vies wilt hebben maar als zitten nog niet handig is lijkt me dat voor tijdelijk de enige oplossen? De Bumbo snap ik dat je dat graag zou willen echter schat ik in dat hij daar ook bijna te groot voor is..
   Hopelijk kun je hier iets mee!

   Groetjes Anne

 2. onze kleindochter zit in een babyzitter om de groente fruitpap te eten. ze is nu 5maan d en half en omdat de stoel in ligstand kon zat ze er op 2 maand al even in. nooit geen probleem mee gehad. nu heeft ze ook zo n bumbo seat stoeltje waar ze mooi evenin zit. ze kan al wat zitten met steun en ook al even alleen. we letten er op en ze mag er niet te lang in. daar is toch niks mis mee?

  1. Zolang ze ook lekker de kans krijgt om op haar buik op de grond te spelen is er niks mis mee! Zitten om te eten in een stoeltje passend bij wat een kind kan is prima.

 3. Hi, ik dacht dus dan een bumbo niet zo heel erg “slecht” was.
  Nu weet ik dat je het ook niet zo omschrijft.
  Maar ik wilde vanmiddag zo’n bumbo gaan halen omdat mijn dochtertje van 3 maanden al mega sterk is. Ze vind het geweldig om recht op te zitten met behulp van ons natuurlijk.
  Als ze ook maar de kans krijgt pakt ze onze vingers en wilt ze zich zelf al op trekken.
  Ze kon met 2 weken al aardig der hoofd stabiel houden, zelfs de fysio stond er versteld van hoe sterk zij is.
  Maar nu mijn vraag, door jou verhaal ga ik nu twijfelen over de bumbo..
  Doe ik er dan wel verstandig aan om haar af en toe in dat ding te zetten? Of maak ik alles kapot kwa spiertjes enzo omdat ik dingen ga forseren?

  Groetjes

  1. Ik zou het laten en haar andere dingen aanbieden die veel meer bij haar ‘motorische leeftijd’ passen, denk aan buikligging en rugligging. Hier heeft ze op de lange termijn veel meer aan😉

 4. Dag Anne

  Mijn zoontje is 5,5 maanden en kan zitten met steun. Ook al n beetje zonder steun, maar hij valt vaak nog om 🙂 Ik merk dat hij nu niet meer zo graag in zijn wipstoel zit. Hij probeert de hele tijd recht te komen in zithouding. Is het dan oké als hij soms in zo’n Bumbo zitje zit? Want een eetstoel is ook nog te vroeg, aangezien hij nog niet zelfstandig lang kan recht zitten? Of leg ik hem liever gewoon op z’n rug/buik en laat ik hem af en toe zitten terwijl ik steun, of in de ‘worst'(positioneringskussen)? 🙂

  1. Hi Sanne,

   Ik ben zelf geen voorstander van vroeg leren zitten. Een kindje van 5,5 and hoort eigenlijk veel op de rug en buik te spelen. Ik zou een bumbo niet nu nog gaan aanschaffen omdat hij vanaf 3 maanden bedoelt is en je zoontje van 5,5 maand er waarschijnlijk snel uitgroeit.
   Succes!
   Liefs Anne

 5. Dag Anne,

  Onze zoon is nu ruim 4 maanden, hij kan zich al goed oprichten als hij op zijn buik ligt. Het omrollen van buik naar rug doet hij wisselend. Nu is zijn achterhoofd aardig plat. Het cb had aangeraden om hem zo veel mogelijk op zijn buik/ zij te laten liggen. Alleen wil hij het liefst op schoot zitten of op zijn rug liggen. Het zitten met ondersteuning kan hij al wel aardig goed. Zou de Bumbo misschien handig zijn om zijn hoofdje wat te ontzien?

  Alvast bedankt!
  Merel

Geef een antwoord