Waarom elke baby het op zijn eigen manier doet

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

De komende paar weken ga ik jullie meenemen in de wereld van het voortbewegen. Iedere baby doet dit namelijk op zijn eigen manier, om zijn eigen reden. Omdat er zo veel verschillende manieren zijn en ik veel vragen krijg over ‘hoe het nou hoort’ ga ik proberen ze allemaal voor jullie te beschrijven.

Hoe het allemaal begint

Wanneer kleintjes net geboren zijn wordt er nog weinig voortbewogen. Ze liggen eigenlijk alleen maar in de box, bed of schoot en slapen veel. We zijn al blij wanneer we het eerste lachje eindelijk hebben gezien.

Tummy time!

Voortbewegen begint eigenlijk pas zo rond een maand of zes. We hebben natuurlijk de heel snellen die dat rond vier maanden al doen. Gemiddeld willen we graag dat een kindje met zes maanden om kan rollen. Dit is eigenlijk een hele vroege vorm van voortbewegen.
Wat we niet verstaan onder voortbewegen is kindjes die als een banaan in de box liggen of kindjes die naar boven of beneden in hun bedje zakken. Dit zijn, meestal, verplaatsingen als gevolg van (over)strekken en niet van snappen wat je doet en daardoor verplaatsen.Rollen

Het begint dus allemaal met omrollen van je rug naar je zij. Maar daar gaat eigenlijk heel veel aan vooraf. Voor je kunt omrollen moet je tegen de zwaartekracht in kunnen bewegen. Je moet in staat zijn om je benen en armen van de onderlaag los te halen en vanuit daar te gaan bewegen. Wat vaak gebeurt is dat kleintjes met hun handen de voetjes vastpakken en dan als het ware omvallen op hun zij. Zo krijgen ze langzaam door dat ze daar iets mee kunnen.

Lees ook: Kruipen vs billenschuiven

Maarja, voor je kindje dat soort dingen gaat doen moet het wel snappen dat je met die lange gekke dingen aan je romp kunt bewegen. Je moet je eigenlijk realiseren dat als je kleintje geboren wordt het echt niks kan. Alles wat het namelijk doet is reflexmatig, zo ook het drinken. Om bewegingen te kunnen maken moet het gaan oefenen en moet het doorhebben dat het armen en benen en handen heeft. Dit moeten wij onze kleintjes leren. Dan vooral de voeten. Wanneer het daarmee per ongeluk iets raakt en je kleintje hoort een geluidje heef het pas door dat het daar iets mee kan.

Hoe te stimuleren

Om je kindje te leren dat het voetjes heeft is het leuk om af en toe iets boven de voeten te hangen. Denk bijvoorbeeld aan de baby gym die je normaal boven het hoofd van je kleintje zet. Deze kan ook boven de navel of boven de luier. Zo stimuleer je je kleintje om zijn voeten op te gaan trekken en ergens tegen aan te trappelen. Tevens oefent je kindje al meteen tegen de zwaartekracht in en zijn de eerste buikspier oefeningen een feit!

Hoe je kleintje vanuit het oefenen met de ledematen volledig gaat rollen en hoe rollen vooral niet moet lees je volgende week.

Geef een antwoord