Waarom kinderen rollend de woonkamer door gaan!

Lieve Mommy’s en Mommy’s to be,

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen wat de fase is voor ons kleintje gaat rollen. Rollen is een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste vaardigheid die kindjes tot een half jaar moeten leren. Waarom dit zo is en welke variaties er zijn, lees je in deze blog.

Rollen is een vaardigheid die we graag rond de zes maanden willen zien. We hebben ook de hele snelle kindjes die het rond de vier maanden doen en de wat minder vlotte rond zeven maanden. Kinderen die met twee tot drie maanden al rollen doen dit vaak vanuit een andere reden.

Tummy Time!
Tummy Time!

Rollen zoals het hoort

Bij het rollen vragen we van de kindjes dat de linker lichaamshelft wat anders doet dan de anderen. Heel kort gezegd de ene kant van de romp verkort terwijl de andere verlengt, hierdoor kom je op je zij en rol je uiteindelijk om tot op je buik.

Lees ook: Motorische mijlpalen

Rollen als een banaantje

Wanneer kindjes vanuit overstrekken gaan rollen is dit de verkeerde manier. Wat ze vaak doen is ze strekken het heel lijf waardoor ze omkukelen. Het lijkt dan net of ze echt omrollen maar veel kleintjes komen net niet helemaal rond en blijven op hun zij liggen. Dit is dus NIET de juiste manier van omrollen. Daarom noemen we het eigenlijk ook niet echt omrollen, maar even voor het voorbeeld.

Terugrollen is een vak apart

Wanneer je het gepresteerd hebt om op je buik terecht te komen is doorrollen best een handige manier om je voort te bewegen. Nu moet je om door te kunnen rollen ook ‘terug’ kunnen rollen. Dit duurt vaak wat langer dan heen rollen, vaak zo rond de zeven tot negen maanden voor kindjes van buik naar rug kunnen rollen.

En dan nu meters maken

Rollend de hele woonkamer door is één van de vele varianten om je voort te bewegen. Het is vaak een hele vlotte manier en een zeer efficiënte manier om te rollen. Wij als volwassenen moeten er niet aan denken en zijn bang dat we ontzettend duizelig worden. Wat vaak wel een ‘probleem’ is bij deze manier van voortbewegen is dat je altijd schuin bij speelgoed aankomt. Als je kunt kruipen ga je recht vooruit en zijn je handen aan de voorkant. Bij rollen benader je altijd speelgoed via de zijkant en lig je daardoor ook sneller klem omdat je een bredere ruimte nodig hebt. Je bent simpelweg minder wendbaar.

Lees ook: Kruipen vs Billenschuiven

Wel hebben de kindjes altijd de handen vrij in tegenstelling tot kruipen en kun je gemakkelijk speelgoed meenemen. Wat deze kindjes vaak ook doen is als ze speelgoed hebben er op de rug mee gaan liggen spelen. Soms ook met handen en voeten op de rug. Eigenlijk zijn deze kindjes heel innovatief in het bedenken van manieren om te spelen.

En het lopen dan

Voor zover bekend zijn kinderen die zicht rollend voortbewegen net zo snel als alle andere kinderen. Wat ik me kan voorstellen is omdat je altijd laag bij de grond blijft je mogelijk wat later bent met gaan zitten en daardoor ook met lopen maar er zijn hier geen harde cijfers over bekend.

Liefs, Anne

Geef een antwoord