Zes natte ruggen, subtropische hitte en zwetende baby’s.

Ik zie op Instagram veel moeder voorbijkomen met natte ruggen en bezweetten slapende baby’s. Wat kun je nu doen om je kindje af te laten koelen deze warme dagen? Je leest het in deze allereerste miniblogpost.

Voor je gaat nadenken over afkoelen is het goed na te gaan hoe jij dat zelf prettig vindt. Ben jij van een koude plens water op je hoofd of van rustig afkoelen. Je kindje zal redelijk dezelfde voorkeuren hebben als die jij hebt. Denk daar dus goed over na.

Tummy Tub time!
Tummy Tub time!

Naast koude bijt ringen, natte washandjes en boodschappen in een koele supermarkt zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om af te koelen. Om je dit te laten begrijpen neem ik jullie even ‘mee’ naar de sauna. Grofweg bestaan er twee manieren om af te koelen bij de sauna, een dompelbad of de koude douche. Het is bij extreme hitte nooit goed om ineens een ijskoude plons water in je nek te gooien. Voor je lichaam is langzaam afkoelen vaak het beste. Daarom is dompelen vaak een beter alternatief.

Lees ook: Wat de Bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet

Tummy Tub

Een hele mooie manier om je kindje langzaam af te laten koelen is een tymmy tub. In een tummy tub doe je een klein beetje lauwwarm water. Daarna doe je je kindje erin. Omdat je kindje weinig beweegruimte heeft zal het stil blijven zitten. Wat er dan gebeurt is dat het koele water langzaam een beetje opwarmt langs de huid van je kindje maar de rest van het water wel koel blijft. Een soort van natuurlijke wetsuit. Doordat je niet echt voelt dat het water heel koud is krijgt je lichaam de kans langzaam af te koelen. In een groot bad of zwembadje is er vaak te veel bewegingsruimte. Hierdoor blijft het water in beweging en er steeds opnieuw koud water langs je huid komt. Hiervan schrikken kleintjes vaak en zetten ze het op een brullen. Laat dat nou net zijn wat je niet wilt omdat het a: je kindje nog warmer maakt; b: je kindje nog bozer wordt omdat het zo warm is; en c: omdat het je zelf drie natte ruggen kost!

Dit is alleen voor de echte durfal!
Dit is alleen voor de echte durfal!

Dus: langzaam laten afkoelen, luchtige kleding dragen en vooral hopen op uitblijvende brulpartijen!

 

Geef een antwoord