Wat het leger en stopcontacten met elkaar te maken hebben!

We zijn alweer een week verder en dat betekent dat het tijd is voor een nieuw artikel. Zoals beloofd gaan we alle variaties van voortbewegen bespreken. Deze week is het tijgeren aan de beurt. En nee, het is niet het tijgeren zoals we van de bootcamp of het leger kennen op je buik onder een net door en links en rechts om en om bewegen. Of wel? Je leest het in dit artikel.

Kan ik al vooruit?

Tijgeren is een van de eerste manieren waarop je kindje de ‘vooruit knop’ gaat vinden. Al is er zo goed als geen enkel kind dat meteen weet hoe het vooruit moet komen. De meeste kindjes beginnen met achteruit tijgeren. Waarom zul je denken? Dit is de weg van de minste weerstand. Het kost je namelijk minder kracht om iets van je af te duwen dan iets naar je toe te halen. De meeste kindje schuiven dan ook, vaak symmetrisch (met beide armen tegelijk) achterwaarts onder stoelen tafels of banken.

De wereld verkennen op je buik, dit is veel leuker dan alleen maar op je rug liggen
De wereld verkennen op je buik, dit is veel leuker dan alleen maar op je rug liggen

Eigenlijk beginnen kinderen vaak per ongeluk te tijgeren. Uit frustratie of enthousiasme duwen ze zichzelf weg en komen er zo achter dat ze zich kunnen verplaatsen. Als je eenmaal doorhebt dat je je zo kunt verplaatsen ga je dit oefenen. De meeste kindjes beginnen echter in symmetrie. Dit betekent dat je armen tegelijk dezelfde beweging maken.

Lees ook: Motorische mijlpalen 

Voor het zover is moet eerst de vooruit gevonden worden. Dit heeft vaak tijd nodig. Je kindje zal vaak genoeg achterwaarts klem komen te zitten en vanzelf naar voren willen omdat daar toch echt het speelgoed ligt.

Woonkamer baby proof!

Oke nu is het wel tijd om de woonkamer eindelijk babyproof te maken. Of eigenlijk had dit net voor deze fase al gemoeten. Je kindje gaat veel meer op de grond liggen en komt op plekjes waar jij als ouder minder makkelijk komt.

Voor je het weet kunnen ze er bij!
Voor je het weet kunnen ze er bij!

Hoe doe je dat zul je denken? Nou ga op de grond liggen en kijk eens rond wat je allemaal kan zien en waar je kindje zomaar bij zou kunnen. Denk aan stopcontacten, kabels en stekkers, vazen, keukenkastjes enz. Ze zijn handiger en sterker dan we vaak inschatten en daarom is het des te belangrijker om alles veilig te maken. Je kunt heel nobel denken, ‘nee ik ken mijn kind dit kan hij niet’ of ‘ik ben er toch altijd bij als het op de grond ligt dus die maatregel is niet nodig’. Think again! De deurbel zal maar even gaan of je zult je net even omdraaien om iets op tafel te zetten. Dit is al lang genoeg voor je kindje om zich flink te bezeren. Ze zijn vaak sneller dan we in kunnen schatten!

Lees ook: Kruipen vs Billenschuiven

Nog niet zo ver?

Is de woonkamer nog niet babyproof? Begin er snel mee! Pas wanneer de babykamer babyproof is mag je van mij de volgende blog lezen. Is de woonkamer, keuken, slaapkamer, enz. nog niet klaar voor een tijgerende baby? Dan is het niet handig als je dit bij je kleintje gaat stimuleren.

Ben je al wel zo ver, sorry spoiler alert, hij staat pas volgende week online! 😉

P.s. Wil je graag zo snel mogelijk alles babyproof maken? Check dan onderstaande link van Oei ik groei! Hierin leggen ze precies uit wat je allemaal kunt doen om je huis babyproof te maken.

Oei ik groei, je huis kindveilig

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord