Woonkamer babyproof? On your marks, get set, go!

Heb je het vorige artikel gelezen? Is je huis babyproof? Nee? Stop dan nu met lezen! Lees eerst de vorige blog voor je verder gaat met lezen van dit artikel!

Ben je wel zo ver! Top, in dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van je kindje tijdens het tijgeren en wat het zo allemaal tegenkomt in zijn zoektocht.

Hoe help je je kindje niet?

Door het elke keer als het zichzelf heeft vast getijgerd het direct te ‘redden’ onder het meubilair vandaan te trekken. Kan het zich bezeren? Is er direct gevaar? Moppert je kindje een beetje maar is het niet echt aan het huilen? Mooi dan is er niks aan de hand. Laat het maar even stoeien met hoe nu verder. Zo leert het zichtzelf te redden en hoe klein ze ook zijn. Je zult zien hoe trots ze zijn als het wel lukt!

Heerlijk spelen op je speelkleed
Heerlijk spelen op je speelkleed

Een andere manier om je kindje vooral niet te helpen is het op een box kleed op de vloer te leggen. Probeer het zelf maar eens: ga op de onderrand van het speelkleed liggen zodat de lange kant voor je uit ligt en probeer dan eens te tijgeren. Wat gebeurt er? Het hele kleed stroopt zich onder je borst op en je bent geen centimeter vooruit gekomen. Dit komt omdat een box kleed heel glad is ten opzichte van de vloer en zo krijg je simpelweg geen grip. Een grote foam puzzelmat, auto speelkleed enz. zijn nu veel leuker om op te spelen. En daarnaast, alles is toch te klein om op te spelen want de mooiste speeltjes liggen altijd net naast het speel kleed 😉

Lees ook: Tijgeren

Uit de symmetrie

Als mens zijn we gemaakt om met onze linker en rechter lichaamshelft constant iets anders te doen. Als jij loopt en je zet je rechter been naar voren, gaat tegelijkertijd je linker arm naar voren en andersom. Dit is iets wat van nature gebeurt. Probeer het maar eens anders te doen, dus rechter arm rechter been enzovoort. Hier moet je heel erg bij nadenken en voelt heel gek en onnatuurlijk.

Een van de vele opties in speelkleden
Een van de vele opties in speelkleden

Daarom gaat je kindje als vanzelf het tijgeren asymmetrisch doen. Dit betekent dat de rechter arm en de linker arm om en om naar voren gaan om zich voorruit te slepen.

Leuk speelgoed

Wat is nou leuk speelgoed om je kindje nu aan te bieden denk je misschien. Eigenlijk is speelgoed wat gemakkelijk wegrolt nu ontzettend leuk om aan te bieden. Het klinkt misschien een beetje gemeen maar steeds als ze er zijn zal het speelgoed dan bij lichte aanraking al weg rollen/rijden en moet je kleintje hier achteraan. Het is een spel waar je kindje heel lang mee door kan gaan en zo de hele woonkamer kan ontdekken.

Heerlijk houten auto speelgoed!
Heerlijk houten auto speelgoed!

Ander leuk ‘speelgoed’ zijn eigenlijk dingen die wij heel vies vinden en zo veel mogelijk van de vloer willen houden maar waarvan je kindje ze echt allemaal gaat vinden: kruimeltjes, zand, steentjes enz. De fase van het tijgeren is nog steeds de: ‘ik stop heel graag alles in mijn mond’ fase. En hoe leuk is het om de wereld met je mond te ontdekken. Je kindje gaat nu alles wat ze tegenkomen oppakken (of een poging doen tot) en het in de mond stoppen. Dus ook dingen die je liever niet hebt. Tja,  je hebt het niet altijd voor het zeggen en kunt het niet altijd voorkomen. Zand schuurt de maag werd er bij ons altijd gezegd!

 

P.s. Wist je dat ik ook een maandelijkse rubriek heb op Onlinelyfestylemagazine? In deze link vind je een artikel over kruipen en billenschuiven!

Geef een antwoord