There’s a new kid on the block, een nieuwe blogreeks!

Tijd voor een nieuwe reeks! En omdat jullie zo massaal de vrijdag blogs blijven lezen, waar ik mega trots op ben, komt er een parallel reeks. In deze reeks gaan we echt per maand op alle ontwikkelingsgebieden kijken. Zo komt er straks 1 groot overzicht  in welke maand je kindje wat ongeveer zou moeten kunnen. Deze blog reeks zal ik steeds op dinsdag morgen voor jullie plaatsen, terwijl de ‘reguliere’ reeks op de vrijdag gepost blijft worden.

Spoiler alert

Ik ben er geen voorstander van om aan te geven in welke maand je kindje wat zou moeten kunnen, moeders worden daar ook alleen maar onzeker van. Ik ga proberen om hier duidelijk onderscheid in te maken. Ook wil ik bij deze vast vertellen dat het niet erg is om op één ontwikkelingsgebied wat achter te lopen. De ‘mens’ kan zich simpelweg niet op alle fronten tegelijk even goed ontwikkelen. Dit gaat in fasen. Het ene kind zal verbaal heel sterk zijn en daardoor motorisch tijdelijk even ‘stil’ staan. Terwijl het andere kind totaal nog geen aandacht heeft voor spraak maar wel de kruimeltjes uit je vloerkleed plukt.

Lees ook: Motorische mijlpalen

Ik heb nu nog geen zicht tot hoeveel maanden ik dit ga doen. De meeste ontwikkeling vindt in het eerste jaar plaats maar ook kindjes van 2,3 en 4 maken nog enorme stappen. Misschien dat ik op een gegeven moment over ga op 2 maanden of misschien wel 6. De tijd zal uitwijzen hoe zich dit gaat vormen.

Geen zorgen!

Waar ik vooral op hoop is dat ik zorgen bij jullie weg kan nemen wanneer je bang bent dat je kindje achter loopt. Het is niet erg als het niet volgens het boekje gaat. Het is ook niet erg als je kindje bepaalde taken heel anders doet dan het kindje van je beste vriendin. Maak je vooral geen zorgen als iemand je op een verjaardag vraag: ‘kan hij dat nog niet?!’. Dit betekent eigenlijk dat ze hier zelf heel erg onzeker over zijn.

Lees ook: Wat te doen bij slaapproblemen

Wanneer je kindje echt achterloopt of je daarover twijfelt is het altijd raadzaam dit bij het consultatiebureau aan te geven of contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut.

Dus volgende week dinsdag vind je hier het eerste artikel over de eigenlijk dag één van je kindje! Blog één wordt maand nul!

Tot volgende week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord