Van tijger, naar hond naar beer. Een nieuwe vorm van voortbewegen!

Zoals beloofd ga ik in deze blog verder met jullie over de berengang. Hoe schattig het ook klinkt, wat is het eigenlijk? Wat doet mijn kindje eigenlijk na het kruipen? Wat zijn dingen waar ik mijn kindje mee kan helpen? Je leest het in deze blog.

Van tijger, naar hond naar beer.

Inmiddels hebben we bijna alle dieren in het dierenrijk wel gehad als het gaat om voortbewegen. Berengang is een manier van voortbewegen die niet heel veel voorkomt. Toch zijn er kinderen die zich deze manier al heel vlot eigen maken.

Bij de berengang is het eigenlijk niks anders als handen op de grond, voeten op de grond en aan de wandel. Het verschil met kruipen is dat ze billen hoger in de lucht zijn en de onderbenen geen contact met de onderlaag hebben. Een voordeel hiervan is dat je al meer oefent op je voeten wat later handig kan zijn voor het gaan lopen. Een nadeel is dat je veel instabieler bent omdat je billen hoger in de lucht zitten en dat vanuit hier gaan staan veel moeilijker is dan vanuit handen-knieën stand.

Lees ook: Kruipen vs billenschuiven

Al met al, berengang is niet iets wat je kunt stimuleren, het is manier waar je kindje mogelijk voor kan kiezen en niet per se een manier waarop het moet.

Eindelijk omhoog!

Nu gaan we even een klein stapje terug naar de blog van vorige week. Deze blog nog niet gelezen? “Foei” je leest hem hier. Vanuit kruiphouding is het eindelijk tijd om te gaan staan. Wanneer je kindje dit doet is heel erg verschillend. Sommige kids zijn hier met 9-10 maanden al aan toe , anderen pas na hun eerste verjaardag. Dit is beide prima. Maar hoe gaan ze dan staan?

Voor ze echt gaan staan zit er eigenlijk nog een fase tussen. Dit noemen we de knie-hoogstand. Hierbij kruipt je kindje richting een tafel, stoel, bank, box bed enz. en doet het een poging om zich wat omhoog te trekken. Hierdoor is je kleintje alleen nog met de onderbenen in contact met de vloer en zijn de handen al verder omhoog.

Heel leuk is om in deze fase speelgoed wat hoger neer te gaan leggen, zodat je kindje een klein beetje de hoogte in moet om bij het speelgoed te kunnen. Er zijn trouwens ook kids die vanuit deze positie een soort van gaan lopen op hun onderbenen, het zijn er niet veel maar het gebeurt wel.

Deze fase is echter vaak maar heel erg kort. Dit komt omdat de stap vanuit kniehoogstand naar staan eigenlijk maar heel kort is. Als je namelijk doorhebt dat je je met je handen op kunt  trekken en omhoog kunt,  gaan ze al heel vlot oefenen met een voet neerzetten en zich verder optrekken. Dit noemen we stand via schuttershouding. Dit is, grappig genoeg, ook de manier waarop wij volwassenen het eigenlijk meestal doen.

Vanuit hier gaan er super spannende nieuwe stappen volgen, maar die lees je volgende week!

Liefs,

Anne

Geef een antwoord