Wat reflexen doen met de vaardigheden van je kindje, de eerste maand.

Wat je op de eerste dag van de geboorte van je kindje kunt verwachten heb je in de vorige blog kunnen lezen. In deze blog gaat het over de eerste maand. Naast dat het natuurlijk ontzettend wennen is met zo’n kleintje maakt hij of zij nu al hele grote ontwikkelingen door. Veel vaardigheden van je kindje gaan op basis van reflexen. Welke? Dat lees je in dit artikel!

In het vorige artikel heb je kunnen lezen dat heel veel van de vaardigheden die je kindje op dit moment bezit reflexmatig gaan. Dit is niet alleen bij het drinken zo maar ook de handen en voeten van je kindje zitten nog ‘vol’ met reflexen, of eigenlijk zijn het reacties. Een prikkel wordt altijd gevolgd door reactie. De handen sluiten als je er iets instopt en de tenen krullen als er vanaf onder een prikkel op de voeten wordt gegeven. Dit betekent ook dat je kindje nog nauwelijks controle heeft over de handen en voeten.

Motoriek

De handen zijn voornamelijk nog in vuistjes. Heel af en toe zullen de handen helemaal open gaan en zal je kindje de vingers helemaal uitstrekken. Als het nu iets vast zou houden is dat volledig per ongeluk en niet bewust. Je kindje zal wel voelen dat het iets vastheeft maar heeft geen idee hoe het daar komt en wat het daar mee kan doen.

Lees ook: De dag van de geboorte!

De ledematen worden nog heel dichtbij gehouden, de armen zijn volledig gebogen en de benen ook. De armen krijgt je kindje nog niet samen in het midden, de voeten vaak wel maar dit is meer per ongeluk. Waarom je kindje eigenlijk in deze positie zit is omdat het zo ook in de buik zat. Er was daar simpelweg geen ruimte om je armen en benen helemaal recht te maken.

Het hoofd van je kindje is vaak lang en spits, niet de meest ideale vorm om op te liggen. Je kindje zal af en toe proberen het hoofd naar links of rechts te draaien maar je zult zien dat het hoofd al snel ‘omvalt’ wanneer het de middellijn voorbij is. Dit is omdat de zwaartekracht bijna sterker is dan de kracht van je kindje. Als het dan eindelijk lukt om het hoofd te draaien dan gaat het ook all-in en is er geen remmen meer aan.

Wanneer je je kindje op de buik legt kan het soms een poging doen het hoofd op te tillen maar eigenlijk is dit nog veel te zwaar en heeft het totaal geen controle. Je mag dit zeker wel doen, ALTIJD ONDER TOEZICHT, maar eigenlijk dan het liefste bij je op de borst. Dat is makkelijker dan plat op de onderlaag.

Lees ook: Motorische Mijlpalen

Sociaal – Emotioneel

Lachen zal je kindje nu nog niet echt doen, sorry maar de meeste ‘lachjes’ zijn meer grimassen. Het zijn geen bewuste lachjes. Dit kan heel misschien aan het einde van deze maand komen maar eerder nog niet. Je kindje zal vooral in zijn slaap veel ‘lachen’. Dit betekent dat er dus geen actie nodig is om deze ‘lach’ als reactie te geven.

Spraak taal

De eerste vier weken maakt je kindje keelgeluiden, dit mag nog geen kirren of brabbelen genoemd worden. Het zijn enkel geluiden die vaak onwillekeurig naar voren komen. Huilen is wel een vaardigheid waar ze al heel snel goed in zijn, helaas 😉.

Lees ook: There’s a new kid on the block!

Zicht

Je kindje staart op wakkere momenten meer. Kan nog niet gericht volgen en als het volgt dan is het maar beperkt. Je kindje ziet pas tot een centimeter of 30, de rest is een grote waas. Je kindje zal je mogelijk voor korte tijd even aankijken maar daarna weer net zo snel weg kijken. Het heeft simpelweg nog onvoldoende controle.

Gefeliciteerd de eerste maand zit er op! Volgende week hebben we het over maand 2.

Geef een antwoord