Vandaag lachte ik voor het eerst, ik denk dat ik dit wel leuk vond!

Elke maand dat je kindje ouder wordt krijg je meer interactie met je kindje, leer je elkaars ritme kennen en wordt het (meestal) steeds een stukje leuker. In dit artikel lees je welke vaardigheden je kindje in de tweede maand leert en ontwikkelt. Ook lees je waarom je kindje pas in deze maand begint met lachen.

In de vorige blog heb je kunnen lezen dat de meeste vaardigheden op basis van reflexen gaan. In deze maand gaat je kindje steeds een beetje meer zelf leren, en ‘doven’ aan het eind van deze maand wat reflexen uit. Je kindje wordt steeds een beetje sterker en zal steeds meer wakker zijn overdag. Dit betekent dat het zich ook kan gaan ontwikkelen. Als je slaapt verwerk je dat en groei je, maar het echt ontwikkelen gebeurt als je wakker bent.

Milestoneblanket! Kleding en speelgoed van I Luf Stuff Sokken van Happy Socks

Motoriek

Je kindje kan nu zijn hoofd steeds beter controleren. Het ‘valt’ minder naar de zijkanten wanneer het op de rug ligt. Ook leert je kindje beter fixeren/kijken naar iets en gaat het ook gerichter naar dingen kijken. Je kindje zal vooral nog veel in gebogen houding blijven liggen, armen en benen gebogen en dicht bij de romp. Wel gaat dit zich steeds meer afwisselen met strek en buig bewegingen van de armen en de benen.

Lees Ook: Wat reflexen doen met de vaardigheden van je kindje.

In buikligging kan je kindje het hoofd steeds beter optillen. Aan het einde van deze maand zou  het zo tot ongeveer 45 graden op moeten kunnen tillen. Dit hoeft het nog maar enkele seconden vol te kunnen houden.

Je zult zien dat de handjes steeds meer open zijn. Pakken gebeurd nu eigenlijk nog niet. In deze fase ontwikkelen met name de tong en de lippen in gevoel. Dit heeft ook te maken met het feit dat het reflexmatige dringen langzaam plaats begint te maken voor bewust drinken.

Mijlpaalkaarten en de tofste babygym!

Sociaal – Emotioneel

Kindjes huilen over het algemeen minder als ze wakker zijn. Wel kunnen ze nu ‘lustgevoelens’ gaan vertonen. Dit kan zijn, bijvoorbeeld een natte luier die niet lekker zit. Ook kan je kindje het aangeven als het te strak ingewikkeld zit of last heeft van windjes. Ze kunnen het helaas nog steeds niet vertellen maar kunnen het met mopperen en huilen langzaam kenbaar gaan maken. Als moeder leer je steeds meer welke huiltje welke betekenis heeft. Zo leer je je kindje steeds beter kennen en kun je steeds beter op de behoefte van je kindje inspelen.

Wat vaak in deze periode voor komt,  is dat het praten om te troosten minder goed helpt, kindjes hebben nu meer de behoefte om te worden gedragen en op die manier getroost te worden.

Smile!

Het is, sorry mama’s, nog niet zo dat je kindje alleen naar jou lacht. Het maakt je kindje in die zin nog niet zo heel veel uit welke gezicht er naar ze lacht. Dit betekent dat je kindje nog geen hechtingsgedrag laat zien. Dit duurt nog een paar maanden voor je verschil in reactie gaat zien van je kindje richting ouders en richting vreemden.

Lees ook: Het is een hele bevalling, voor zowel moeder als kind.

Spraak – Taal

Vanaf ongeveer zes weken gaat je kindje beginnen met vocaliseren. Met vocaliseren bedoelen we het uitproberen van de stem. Dit begint met spontane geluidjes als reactie op iets wat jij tegen je kindje zegt. Er ontstaat steeds meer interactie met je kleintje. En hoe leuk! Je kindje leert daardoor ook dat als het terug lacht naar je, jij daar (over) enthousiast op reageert. Dit resulteert in heel veel naar elkaar lachen. Hierbij maakt je kindje nog geen geluidjes, het lacht alleen met het gezicht.

Geef een antwoord