Tenenlopers, de ballet dansers in spe! Waarom kinderen tenenlopen.

Dit is de laatste blog in een hele reeks artikelen over voortbewegen. De afgelopen weken heb je allerlei verschillende variaties kunnen lezen over voortbewegen. We hebben het hele dierenrijk besproken en het vorige week gehad over hoe het loslopen uiteindelijk gaat lukken. In deze blog wil ik het met jullie hebben over een ‘bijzondere’ vorm van lopen namelijk het tenenlopen. Wist je dat het erfelijk bepaald is of kinderen soms letterlijk op de tenen moeten lopen? Je leest het in dit artikel.

Wat is een tenenloper

Voor we het gaan hebben over oorzaken van het tenenlopen is het goed je te realiseren wat tenenlopen precies is. Eigenlijk zegt de naam het al, op je tenen lopen. Er zijn kinderen die de hele dag op de tenen lopen, kinderen die van enthousiasme op de tenen lopen en kinderen die alleen op de tenen rennen.

Lees ook: De hele wereld mag het weten, je kind staat!

Waarom wil je dit liever niet denk je misschien. Bij veelvuldig tenenlopen hebben de kuitspieren de neiging om te verkorten. Ons lijf is zo ingesteld dat wanneer je een bepaalde ‘functie’ niet gebruikt het lijf dit gaan aanpassen. Dus als jij altijd op je tenen loopt waarom zou je dan je voet nog plat op de  vloer moeten kunnen zetten? Dit begint heel onschuldig met alleen wat stijve spieren, maar als je hier maar lang genoeg niks aan verandert kan uiteindelijk het gewricht zelfs verstijven. Als het eenmaal zover  komt moet je van goeden huize komen wil je dan de functie nog terug krijgen.

De tenenrenners

Wanneer kindjes alleen op de tenen rennen is er eigenlijk niks aan de hand. Als jij als volwassene een sprintje inzet ben je ook geneigd om dit op de tenen te doen, simpelweg omdat dit vaak sneller is en je zo in korte tijd meer snelheid kunt maken.

De enthousiastelingen

Wanneer je alleen op je tenen gaat staan uit enthousiasme vinden we dat eigenlijk vaak heel erg schattig. Het is belangrijk om te proberen je kindje wel weer uit te dagen om op platte voeten te gaan staan. Deze kinderen fladderen soms ook nog wel eens met de handen. Dit hoeft allemaal helemaal niks te betekenen. Het is dan alleen een kindje dat over enthousiast is en dit op deze manier wil uiten.

De professionals

Bij kinderen die de hele dag op de tenenlopen ligt het risico van verkorte spieren, en daardoor mogelijk klachten, op de loer. Belangrijk is om je kindje te corrigeren. Vertel het dat het op de platte voeten moet lopen. Let wel, deze kinderen zijn vaak heel slim en kunnen het doen laten lijken dat ze op platte voeten lopen maar dan toch nog net met de hakken boven de grond zweven.

Lees ook: Een nieuwe vorm van voortbewegen

Soms helpt het om ‘stijve’ schoenen aan te trekken. Dan is de zool wat stugger en lukt het niet goed om alleen op je tenen te lopen. Ook wil het helpen om je kind moeilijke looptaken te laten doen. Zo kan het over stoeprandjes lopen, tegen heuveltjes klimmen en aflopen. Hierbij is het onmogelijk om op je tenen te blijven lopen en moet je kindje wel op de platte voeten. Daag het lekker uit en maak en een spelletje van!

Geef een antwoord