In dit artikel wil ik een veel gestelde vraag voor jullie beantwoorden. Niet alleen het antwoord op de vraag maar ook de gedachtegang die daar achter zit. Namelijk: wanneer mag mijn kindje op een fietsstoeltje? Ik snap dat het mega handig is als je dit met je kindje kunt doen, maar hoe gevaarlijk is het als je dit te vroeg met je kindje doet? Je leest het in dit artikel.
Heerlijk op pad
Hoe gezellig is het om lekker samen een eind te fietsen. Na de lange wandelingen met de kinderwagen in een straal van maximaal vijf kilometer ben je er aan toe om je wereld te vergroten. Ik snap natuurlijk dat veel mensen een auto hebben en de kids in een Maxi-Cosi makkelijk in de auto zetten en een eind gaan rijden. Alleen is het soms ook heerlijk om een eindje te gaan fietsen.
Lees ook: Zitten
Voor ik kan vertellen met hoeveel maanden kinderen op de fiets mogen is het belangrijk te begrijpen wat je kindje hier allemaal voor moet kunnen. Dan zul je ook begrijpen dat het niet één antwoord betreft.
Wat moet je kindje allemaal kunnen
Voordat je samen met je kindje echt kunt gaan fietsen is het belangrijk dat je kindje zelf kan zitten en kan gaan zitten. Let op echt zelf. Je mag het niet meer ‘stutten’ met kussens omdat het achterover kukelt. Dit betekent zelf zitten op de vloer, dus helemaal los, maar ook in de kinderstoel. Hierbij mag het dan niet zo zijn dat je kindje na vijf minuten al helemaal onderuit schuift.
Maar waarom is dit dan zo belangrijk?
Wanneer je je kindje meeneemt in een fietsstoeltje, vraag je motorisch ontzettend veel. Ten eerste moet je kindje zelf in het fietsstoeltje blijven zitten. Jij zet je kindje erin en gespt het vast. Het is niet zo dat je kindje aan alle kanten helemaal aangesloten zit dus je kindje moet in staat zijn zelf te kunnen blijven zitten.
Dan ga je natuurlijk fietsen. Gelukkig wonen we niet in Afrika waar de wegen vooral uit zandwegen met hobbels bestaan en hebben wij hier prima fietspaden. Dat neemt niet weg dat je onderweg hobbels, obstakels, onverwachte richtingsveranderingen en bochten tegenkomt. Doordat je gaat bewegen met de fiets vraag je veel stabiliteit van je kindje, het moet zich steeds aanpassen aan de bewegingen van de fiets om niet om te vallen of zijn hoofd niet te stoten aan bijvoorbeeld het stuur of het windscherm.
Lees ook: Wat de Bumbo Seat met de ontwikkeling van het zitten doet.
Je kunt je misschien voorstellen dat wanner het hoofdje van je kind nog niet zo heel stabiel is en het nog niet zo heel goed kan zitten de romp en het hoofd van je kindje alle kanten op ‘vliegt’ zonder dat het in staat is hier iets aan te doen. Eigenlijk is het dan heel erg zielig. Vergelijk het maar eens met als je in een achtbaan zou zitten en je spreekt met jezelf af dat je je spieren niet mag gebruiken om te voorkomen dat je zou kunnen vallen. Dit betekend dat je gaat schuiven en schudden en je je, hoogstwaarschijnlijk, gaat bezeren. Dit wil je niet voor je kindje en kan zelfs gevaarlijk zijn!
Kortom
Wacht tot je kindje echt goed kan zitten, ik snap dat het heel gezellig is, maar dan nog! Dan maar wandelen of met de auto als je echt weg wilt. Ga vooral niet dingen van je kindje vragen waar het lijf nog niet klaar voor is.