Gastblog van Kraamverzorgster Brenda

Brenda met Jahreno!

Vandaag heb ik een hele speciale blog voor jullie. Deze is geschreven voor een kraamverzorgster. Haar naam is Brenda en ze is de moeder van 2 jaar oude Jahreno. Ze werkt al tien jaar met veel plezier als kraamverzorgster en deelt graag met jullie wat haar werk inhoud. Je leest het in deze blog.

De Bevalling

Als er een thuis bevalling of poliklinische (we assisteren niet in alle ziekenhuizen) bevalling is dan assisteren wij de verloskundige tijdens de bevalling. Dit is van hele eenvoudige dingen als het verzorgen van eten en drinken voor de aanwezige tot het klaarleggen van materiaal voor de verloskundige.

De kraamverzorgster heeft daarnaast ook nog een ontzettend belangrijke taak, het vastleggen van de ‘eerste momenten’.

Zodra de baby geboren is zorgt de kraamverzorgster dat er warme hydrofiele doeken en een mutsje worden aangegeven.  Na bijkomen wordt het kindje met behulp van de kersverse papa aangekleed.

Veel te leren

We leren ze (de jonge ouders)  hoe je een pasgeboren baby moet verzorgen en we bereiden ze voor op de ontwikkeling van de aankomende week. Ook de ouders van 2e, 3e, enz kindjes hebben nog veel baat bij de tips en trucs. Soms is er in de tussen liggende jaren weer iets veranderd, maar vaak is het de “ow ja” bij deze gezinnen.

Lees ook: Wat kan je kindje allemaal al als net geboren is. 

Voor het gezin houden we het huishouden bij. Dat is bijvoorbeeld de was, stofzuigen, bed verschonen, badkamer, toilet(ten) schoonmaken, enz. Maar het verwennen van het gezin is ook zeer belangrijk! Zo verzorgen we het ontbijt (vaak lekker op bed), de lunch en zelfs het avond eten willen wij klaar maken of voorbereiden als daar tijd voor is. Ook verzorgen wij de rest van het gezin.

Hoe ziet zo’n dag/week er nou uit.

We beginnen vaak tussen 8:00/8:30 uur. Je bespreekt met je gezin de afgelopen nacht en beantwoord eventueel hun vragen en of ze nog wensen hebben voor de dag. Daarna doen we de controles bij de kraamvrouw, want die zijn erg belangrijk. Zo wordt onder andere de temperatuur, en baarmoederstand gecontroleerd.  Als dat allemaal gedaan is beginnen we met het ontbijt klaar maken. Als er aan de borst gevoed moet worden helpen en kijken we de eerste dagen expliciet mee. Bij kunstvoeding leggen we de ouders uit hoe ze het moeten klaar maken en wanneer, welke hoeveelheid.

Een van de eerste dingen die je na de controles doet is de baby wegen. Het liefst voor de eerste voeding waar je bij bent. Om de dag worden ouders geholpen en geleerd hoe ze hun kindje het beste kunnen wassen, het badje, de tummy tub of douchen.

Rond dag 5 komt er altijd een vrouw van de GGD voor de hielprik en gehoorscreening.

Ook de baby wordt elke dag uitgebreid gecontroleerd. De temperatuur, het gewicht en de kleur van de baby. Ook wordt het navelstrengstompje gecontroleerd. Belangrijk is dat het drinken goed gaat. Bij borstvoeding wordt hier bij geholpen.

Lees ook: De eerste maand van je kindje, wat kan je kindje al en hoe zit het met reflexen. 

Broertjes en zusjes

De oudere broertjes en zusjes betrekken we zoveel mogelijk bij alles wat we doen die week zover het mogelijk is. En tijd om wat leuks met ze te doen is er ook altijd!

Vaak tussen 13:00-15:00 uur is er rusttijd en neemt de kraamvrouw en eventueel de rest van het gezin rust. Daarvoor is er al heerlijk geluncht. Het fruitmoment wilt nog wel eens wisselen. De ene keer komt het in de ochtend uit en de andere keer komt  het beter uit na de rust. In de rusttijd van het gezin verzorgen we eventueel de niet rustende kinderen of de baby die op dat moment niet wilt slapen, zo dat de ouders sowieso wel de rust kunnen pakken. Is alles toch in rust dan vullen we de rest van het kraamboek in (onder andere de controles, dingen die je wilt bespreken of al hebt besproken, bijzonderheden, enzovoort).

Aan het einde van de dag spreek je met het gezin de avond en nacht door en beantwoord je de vragen die er nog zijn voor komende nacht.

Hoe tof was dit om te wezen! Onwijs bedankt Brenda voor je bijdrage!

 

 

Geef een antwoord