Wat leert je kindje allemaal in de 5e maand?

De tijd vliegt! Dat weten we allemaal, maar als je kinderen hebt weet je pas echt hoe snel de tijd gaat. In dit artikel lees je wat je kindje allemaal ontwikkeld in de vijfde maand.

Op je zij!

Waar we vorige maand nog omvielen als we onze voeten vastpakten kunnen we nu bewust rollen naar onze zij. Dit maakt dat we dit heel veel doen. Je zult nu ook gaan zien dat je kindje meer interesse gaat krijgen in zijn omgeving en speelgoed dat  voor of achter hem of haar ligt. Speelgoed kun je dus in deze maand lekker wat verder weg gaan leggen. Met name aan de zijkanten.

Slapen

Het kan ook gaan gebeuren dat je kindje vanaf nu op de zij gaat slapen. Dit omdat dit voor je kindje simpelweg een nieuwe vaardigheid is en ze dit het liefste de hele dag doen. Kindjes die ingebakerd liggen redden dit nog niet zo heel goed omdat hun armen tegen hun zij ‘aangeplakt’ liggen. Wel is het nu toch echt wel tijd om kindjes die ingebakerd liggen langzaam uit deze slaapzakjes te halen. Dit in verband met veiligheidsredenen😉

Lees ook: inbakeren om lekker te kunnen slapen.

Hebbes!

Je zult nu ook gaan zien dat je kindje steeds gerichter speelgoed kan gaan pakken. Hoe tof is dat! Je rolt op je zij pakt je speelgoed en rolt weer terug naar je rug om er met je handen mee te gaan spelen. Het loslaten gaat nog niet bewust. Dus speelgoed zal nog steeds plots in het gezicht van je kindje kunnen vallen. Onbedoeld, maar zo moeten ze het wel leren. Ook kan je kindje soms nu al speelgoed van de ene hand naar de andere hand pakken.

Links of rechtshandig?

Je kindje heeft nog geen voorkeur voor het spelen met één hand. Als jij het rechts aangeeft pakt je kindje het rechts of andersom. Het zal soms met twee handen spelen of het overpakken van de ene naar de andere hand. Die voorkeur hoort er nu ook nog niet te zijn. Dat hoeft echt pas op de basisschool.

Tummy time

Als het goed is heeft je kindje de afgelopen 4 maanden goed kunnen oefenen met het spelen op de buik. Dit is een vaardigheid die ze nu dan ook echt wel een beetje moeten kunnen. Dit betekent niet dat ze uren op hun buik moeten spelen. Maar ze moeten het toch wel een minuut of 5 vol kunnen houden. Belangrijk is wel dat het een feestje blijft! Vind je kindje het maar 1 minuut leuk? Prima dan oefen je toch gewoon vijf keer één minuut? Buikligging is zo belangrijk voor de rest van de vaardigheden dat het wel echt leuk moet blijven en geen gevecht moet worden.

Snelle jelle?

Er zijn kindjes die nu misschien al verder zijn dan andere. Vanaf deze maand is, vind ik, vaak ook de maand dat er een verschil gaat zitten in grove motoriek. Hiermee zeg ik absoluut niet dat een kind te langzaam is, maar vanaf hier ontstaan vaak de verschillen. Het kan dus zijn dat je kindje al rolt in de 5e maand. Maar zo niet, niks aan de hand!  Dit hoeft namelijk echt nog niet.

 

 

Geef een antwoord