Het eerste half jaar zit erop! Tijd voor een feestje, maar wat kan je kindje nu al?

Eigenlijk is het al wel tijd voor een klein feestje. Het eerste half jaar zit erop. Een mijlpaal voor veel ouders. Motorisch is er in de 6e maand meestal ook een enorme mijlpaal. Benieuwd naar welke? Je leest het in deze blog.

Oefening baart kunst

Na maanden oefenen is het voor de meeste kindje eindelijk zo ver. Je hebt veel geoefend met rollen naar je zij. Hier was heel wat oefening voor nodig. De meeste kindjes krijgen het in maand zes dan ook echt voor elkaar. En hoe trots is je kindje, zo bijzonder om te zien. Het enige ‘probleem’ is dat de terugweg nog niet lukt.

Hoe dit komt? Omrollen van je rug naar je buik doe je omdat er speelgoed ligt en je vooruitgaat. Terugrollen vraagt achteruitrollen eigenlijk. Je kunt daar speelgoed neer leggen maar dit heeft vaak maar weinig effect. Simpelweg omdat je kindje het niet ziet. Echt terugrollen duurt nog wel een paar maanden. Dit betekent dat je er als ouder wat vaker uit moet ’s nachts omdat je kindje zich in bed heeft omgerold en niet meer terug kan. Het kan ook betekenen dat jij je kindje ’s morgens ineens op de buik terugvindt….

Lees ook: Waarom kinderen rollend de roonkamer ontdekken 

Ingebakerd?

Kindjes die ingebakerd liggen rollen wat moeilijker om, omdat hun armen tegen de romp aangeplakt zitten. Alleen dit betekent wel dat zodra je kindje kan rollen je het uit de inbakerzak moet halen omdat dit simpelweg niet meer veilig is. Je kindje kan zijn armen namelijk niet gebruiken en dus ook niet wanneer op de buik gerold is en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wat kun je liever nog niet?

Ik zeg altijd als je kindje nu nog niet kan zitten heb je het goed gedaan. Dit klinkt misschien heel zwart wit. Je kindje zou tot nu toe vooral bezig moeten zijn met rollen en spelen op de buik. Misschien begint het al wel naar de zij te draaien op de buik. Wanneer je je kindje heel veel hebt laten zitten tot nu toe vinden ze dit heel leuk. Alleen als ze al iets hebben ontdekt wat ze leuker vinden dan is het moeilijk ze een andere vaardigheid te laten oefenen. Zitten is dan ook niet iets wat je nu al moet stimuleren.

Fijne motoriek

In de fijne motoriek begint zich nu ook steeds meer te ontwikkelen. In plaats van vastpakken aan de buitenzijde van de hand zal je kindje nu langzaam de duim meer gaan gebruiken. Nou ja eigenlijk duwt het met de middelvinger speelgoed tegen de duim aan. Hierdoor leert het langzaam dat de duim ook een functie heeft.

Kletsen!

Het wordt steeds gezelliger in huis. Naast het kraaien begint je kindje nu gericht te kletsen. Dit kan tegen knuffels en speelgoed zijn maar ook tegen jou. Er zijn verschillende combinaties van klanken als ah-ah-ah en oh-oh-oh. Het is een combinatie van klinkers en medeklinkers maar alleen één lettergrepen.

Geef een antwoord