Hoe je je kindje kunt helpen om het tijgeren te ontwikkelen, maand 7

Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder het slaapt. Des te meer tijd heeft het om te ontdekken. Misschien is je kindje deze maand wel zo ver om zich langzaam te gaan verplaatsen. Benieuwd hoe en welke stappen je kindje in de zevende maand doorloopt? Je leest het in dit artikel.

Nog niet zo ver?

Mocht je kindje eerder nog niet gerold hebben, geen zorgen, dat gaat niet lang meer duren. Om voor het eerst om te rollen is de zevende maand ook nog ‘op tijd’.

Kindjes die al veelvuldig rolden gaan in deze maand allerlei nieuwe dingen leren. Vaak beginnen ze met draaien om hun eigen as wanneer ze op hun buik liggen. Buiten dat het heel schattig en leuk is dat je kindje rond kan draaien, is het hier vooral heel veel aan het oefenen. Het traint eigenlijk zijn armspieren en laat beide armen samenwerken om ‘rond’ te komen.

Tijd voor een nieuw speelkleed

Let wel, dit kan je kindje alleen wanneer de onderlaag goed is. Ligt je kindje dus op een dik boxkleed of op een ander los speelkleed dan gaat dit niet lukken. Wat er dan gebeurt als je probeert te draaien op je buik is dat het kleed mee schuift en je geen stap vooruitkomt. Misschien is dit dan ook wel een fase om het speelkleed/boxkleed van de vloer te halen en je kindje gewoon op een woonkamer kleed te leggen. Al hoeft dit ook niet per se.

Lees ook: Is je huis babyproof?

Pivoteren

Het draaien om je as noemen we met een moeilijk woord pivoteren. Dit is een voorfase van het tijgeren. Het verschil met tijgeren is dat ze naar voren of achteren gaan. Voordat je kindje zo sterk is moet het toch echt eerst armspieren oefenen. Dit doet je kindje door heel veel rondjes te draaien. Er is een goede samenwerking nodig tussen beide armen om uiteindelijk te gaan tijgeren.

Dit gebeurt vaak rond het einde van de 7e maand. Je kindje begint met achteruit. Dit is makkelijker. Wij als volwassenen kunnen ook meer gewicht van ons afduwen dan naar ons toehalen. Dit levert in het begin wat frustratie op omdat ze alleen maar verder van hun speelgoed af gaan.

Wil je je kindje helpen de vooruit te vinden? Leg speelgoed aan de voorkant neer, net buiten hand bereik. Leg je het meters ver dan gaat je kindje het niet eens proberen. Ligt het, met gestrekte armen, nog net te ver weg, dan is het voor je kindje een motivatie om het te gaan pakken.

Lees ook: On your marks, get set, tijgeren!

Waarop het in ieder geval niet lukt is door je handen achter de voeten van je kindje te doen zodat het kan gaan duwen met de voeten. Je kindje komt vooruit, dat klopt. Alleen heeft je kindje zijn armspieren nodig om zelf vooruit te komen en niet een plateau onder de voeten.

Fijne motoriek?

Omdat je kindje nu de woonkamer rondgaat komt het ook nieuw speelgoed tegen en gaat het meer variëren in soorten speelgoed. Ook ga je zien dat wanneer je kindje rustig op de buik ligt te spelen ze ineens hele andere motoriek laten zien en interesse krijgen in ander speelgoed. Zo zijn de kaartjes aan knuffeltjes ontzettend leuk en hebben ze ene kruimeltje wat daar lag al gevonden. Het oppakken van kruimels en het spelen met kleine kaartjes is een vorm van fijn motorisch spel.

 

 

Geef een antwoord