Wat als je kindje zich niet ontwikkelt zoals verwacht en wat ontwikkelt het na maand 7?

In deze blogpost heb ik drie maanden samengevoegd. Niet omdat er niks gebeurt maar eigenlijk omdat ervan af hier vaak veel spreiding ontstaat in wat je kindje allemaal ontwikkeld in deze periode. Wat ontwikkelt je kindje in deze periode en wat nou als je kindje het niet doet zoals verwacht? Je leest het in dit artikel.

Veel variatie

Wat je kindje in deze drie maanden gaat doen hangt heel erg af van wat je de afgelopen maanden gestimuleerd hebt en samen hebt geoefend. Heb je samen heel veel geoefend om te zitten dan is de kans groot dat je kindje nu zelfstandig kan zitten en misschien gaat billenschuiven. Heb je alleen geoefend met staan dan kan je kindje nu staan en heb je je kindje veel op de grond laten spelen dan ontdekt het nu de hele woonkamer.

Lees ook: Billenschuiven vs. kruipen

De volgorde van de motoriek is deels maakbaar. Wat je met ze oefent gaan ze leren. Fietsen ofzo natuurlijk niet, wel wat bij de leeftijd past. Echter wil dat niet zeggen dat elke vaardigheid die je kindje nu kan de meest ‘handige’ is voor dit moment. Het is dan ook de vraag of je alle vaardigheden al zo snel wilt oefenen met je kindje en of je het niet meer zijn eigen gang wil laten gaan.

Wat kunnen ze nu?

In de vorige maand hebben we het over tijgeren en pivoteren gehad. Dat is waar je kindje vanaf nu verder mee gaat. Het tijgeren zal inmiddels vooruitgaan en daardoor gaan ze zich steeds meer verplaatsen door de woonkamer.

Lees ook: Wat je kindje allemaal leert in maand 7.

Wat je ook zult gaan zien in deze fase is dat je kindje vanuit buikligging ook op handen een knieën komt of dat alleen de billen omhoog gaan. Te schattig natuurlijk maar ook super functioneel! Wat je kindje nu eigenlijk doet is oefenen met de buik en heupspieren om sterker te worden. Dit is nodig om uiteindelijk echt te gaan kruipen.

Heel snel!

Je gaat zien dat de ontwikkeling in deze maanden vaak heel snel gaat. Soms gaan ze in een maand tijd van tijgeren naar kruipen en zelfstandig gaan zitten. Vaak zitten ze er heel lang tegenaan maar als ze dan de slag te pakken hebben dan is die stap ook ineens heel snel gemaakt.

Wanneer je kindje in deze periode goed kan kruipen is de kans groot dat ook spullen op tafel niet meer veilig zijn. Je kindje begint zich in de box, bed of aan de tafel op te trekken tot stand. In deze positie kan het nu vaak nog niks. Het staat en kan eigenlijk niet terug. Sommige kinderen laten zich vallen, andere zullen gaan mopperen en hopen op wat hulp om weer op de grond te komen.

Wat je kindje dit allemaal nog niet doet?

Wat nou als je kindje misschien net een beetje begint te tijgeren en verder nog niks nieuw laat zien? Dan is er echt geen man over boord. Belangrijk is om in de gaten te houden wat het consultatiebureau (CB) van je kindje vindt. Ze kunnen zich niet op alle fronten tegelijk ontwikkelen en nemen ieders hun tijd. Heeft het CB geen zorgen? Dan hoef je dat als ouder ook niet te hebben. Mocht je twijfelen of heb je zelf zorgen en voel je je niet gehoord? Dan kun je altijd met een Kinderfysiotherapeut contact opnemen. Hier heb je namelijk geen verwijzing nodig en kan hier zelfstandig een afspraak maken.

 

Geef een antwoord