Waarom te snel lopen je kindje onzeker kan maken.

Hoe tof is het als je kindje eindelijk al kan staan? Er zijn veel ouders die hun kindje zo snel mogelijk op de voeten zetten. Maar wat betekent dit voor je kindje en wat doet dit met de ontwikkeling? Je leest het in dit artikel.

Hoe trots

Hoe trost zijn we als ouders wanneer je kindje eindelijk kan staan. Soms zijn er ouders die hun kindje al vanaf  maand één op de voeten zetten en ze lekker laten springen. ‘Kijk nou wat hij al kan!’ roepen ouders trost!

Lees ook: De hele wereld mag het weten, je kindje staat! Maar hoe nu lopen?

Dit zien we niet alleen in maand één maar komt ook voor bij kinderen die al ouder zijn, bijvoorbeeld acht maanden. Vooral kinderen die tot die tijd weinig hebben ondernomen op de grond en dus nog niet kruipen of tijgeren en soms zelfs niet rollen. Veel ouders doen dit met het idee hun kindje te helpen. ‘Mijn kindje gaat vast niet meer kruipen of tijgeren maar gaat meteen lopen.’ Ik snap de gedachte. Het is je alleen goed te realiseren wat dit voor je kindje betekent.

Loslopen

Als we het staan maar lang genoeg oefen en stimuleren kan het zelfs zo zijn dat je kindje los gaat lopen wanneer ze daar klaar voor zijn. Dit kan van 11 tot 18 maanden, op zich niks aan de hand. Het probleem zit hem juist in de kindjes die alleen kunnen lopen en zitten en zich op de grond geen raat weten.

Waarom is dit dan zo onhandig

Zolang deze kindjes lopen is er echt helemaal niks aan de hand. Ze zijn tevreden, wandelen lekker rond en spelen heel zoet. Tot ze een keer struikelen, vallen, op de grond worden gezet. Eigenlijk zijn het dan net kinderen van een paar maanden oud. Op de grond kunnen ze helemaal niks en zijn ze hulpeloos. Ze kunnen namelijk niet zelf gaan staan.

Lees ook: Waarom tijgeren zo belangrijk is.

Nog niet zo’n ramp denk je misschien. Ik til mijn kind op, zet het op de voeten en het loopt verder. Lijkt een prima oplossing, maar wat nou als je kindje een aantal keer gevallen is en zich zo hulpeloos heeft gevoeld dat het niks kan….

Onzeker

Kinderen kunnen hier ontzettend onzeker en angstig van worden. Ze weten immer, als ik val kan ik niet meer opstaan en me op de grond ook niet voortbewegen om bij mijn speelgoed te komen. Dit heeft als resultaat dat ze vaak heel erg overstuur kunnen worden en pas weer stil zijn wanneer ze op hun voeten worden gezet.

Probeer je kindje dus vooral niet te vroeg te stimuleren om te gaan staan. Het is belangrijk dat elke kind leert zich op de grond voort te bewegen. Niet alleen omdat het goed is voor de motorische ontwikkeling, maar ze mentaal ook een veilig gevoelt geeft als ze gaan staan en lopen. Want echt leren lopen gaat met vallen en opstaan!

 

 

Geef een antwoord