In dit artikel hoop ik eigenlijk een hoop onzekerheid weg te nemen omtrent de motorische ontwikkeling. Wanneer loopt je kindje achter in de motoriek? Wie beoordeelt dat? Als je kindje dan achter loopt wat kun je dan het beste doen? Je leest het in dit artikel.
Het Consultatiebureau
Ieder kind in Nederland wordt vanaf de geboorte gezien door het consultatiebureau. Het consultatiebureau is een zorginstelling opgezet door de overheid. Hier wordt de ontwikkeling van kinderen gemonitord, zowel de lichamelijk als motorische en sociaal emotionele ontwikkeling. Tevens krijgen de kinderen van ouders die ervoor gekozen hebben hun kind te laten vaccineren hier ook al hun vaccinaties.
Lees ook: De rol van het consultatiebureau
Het van Wiechen ontwikkelingsonderzoek
Vanaf de geboorte wordt ieder kind dat op het CB komt gescreend middels het van Wiechen ontwikkelingsonderzoek. Dit is een betrouwbaar meetinstrument wat binnen heel Nederland gebruikt wordt voor het beoordelen van onder andere de motoriek. Hierin worden de grove- en fijne motoriek apart van elkaar beoordeeld.
Het van Wiechen ontwikkelingsonderzoek
Op verschillende leeftijden wordt verwacht ze dat je kindje een bepaalde vaardigheid kan. Een voorbeeld van deze vaardigheden is ‘pakt een blokje over’ of ‘zit op billen met gestrekte benen’. Kan je kindje dit dan wordt dit aangevinkt in het schema en kan de arts zien of het binnen de norm valt.
Wat als het niet snel genoeg is
Het verschilt een beetje per CB wanneer ze aangeven dat je kindje vertraagt. De ene arts of verpleegkundige zal bij de eerste tekenen van vertraging niks zeggen en de ander zal bij de eerste tekenen van vertraging meteen aan de bel trekken en een verwijzing schrijven. Vaak is het aan ouders of je daadwerkelijk hulp zoekt.
Het komt vaak voor dat ouders bang zijn dat er meteen iets ‘mis’ is met hun kind wanneer ze doorverwezen worden door een hulpverlener. Deze hulpverlener kan een logopedist, ergotherapeut of kinderfysiotherapeut zijn.
Wanneer je doorverwezen wordt betekent dit echt niet dat er iets mis is met je kind! Vaak zegt het alleen, he je kindje doet het niet helemaal zoals we hadden verwacht, wat kunnen we doen om je kindje te helpen en kunnen we voorkomen dat je kindje vast gaat lopen. Want dat is het laatste wat je wilt. Een gefrustreerd kind dat zich niet kan uiten en wat jij niet kunt helpen!
Daarom is hulp ook echt niet erg! Pak de hulp aan en probeer samen met de hulpverlener te kijken op welke punt het ‘probleem’ zich bevindt. Een goede hulpverlener legt je uit waarom het bepaalde dingen met je kindje wil oefenen en hoe je dit zelf kunt oefenen.