Babyzwemmen, samen naar het eerste sportclubje!

In dit artikel lees je wat de meerwaarde voor je kindje zou kunnen zijn als je samen gaat babyzwemmen. Wat doet het eigenlijk voor de motoriek en hoe goed is bewegen in het water? Je leest het in dit artikel.

Je eerste ‘clubje’

Vanaf 3 tot 6 maanden mag je kindje al beginnen met babyzwemmen. Dit is dan officieel het eerste clubje waar je kindje bij zit. Hoe leuk, je kunt het samen doen. Babyzwemmen wordt in heel veel verschillende zwembaden gegeven. Vaak wordt er met deze lessen gezorgd dat de rest van het zwembad rustig dan, wel leeg is. Zo is je kindje niet afgeleid door alles wat er buiten de les gebeurt en is er niet te veel lawaai. Misschien wel het aller belangrijkste, dat het bad op een lekkere temperatuur is voor je kindje.

Motoriek

Naast het feit dat het heel erg gezellig en leuk is om iets met je kindje samen te doen is zwemmen ook goed voor de motoriek! De meeste kindjes vinden het heerlijk om in het water te zijn en kunnen dan ook goed ontspannen. De zweminstructeur weet oefeningen die je kindje in het water kan doen die ontspannend zijn en waar je kindje zijn motoriek mee kan oefenen. Zo zijn er oefeningen waarbij je kindje zijn hoofdbalans oefenent en nekspieren.

Lees ook: Waarom buikligging zo belangrijk is.

Dit is een heel belangrijke vaardigheid wanneer je kindje op het droge gaat oefenen met buikligging. Het voordeel is dat je in het water gewichtsloos bent en de meeste dingen daardoor veel minder zwaar zijn om te doen.

Hechting

Naast dat het heel goed is voor de motorische ontwikkeling is het ook heel goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling en de band tussen ouder en kind. Je bent constant in contact met je kindje. Het is onwijs belangrijk dat je je kindje tijdens het babyzwemmen goed in de gaten houdt en bent daarom anders in contact dan dat je normaal zou zijn. Tevens zing je gezellig samen liedjes en heb je alleen oog voor je kindje.

Waterpret

Je kindje leert door het babyzwemmen spelenderwijs met water omgaan. Het leert trappelen in het water en gaat zelfs met het hoofd onder water!

Het lijkt misschien heel eng maar alles gaat onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur en die weten wat ze doen. Zolang jij goed naar ze luistert kan er niks gebeuren.

Lees ook: Hoe je vanuit buikligging verder gaat ontwikkelen. 

Andere ouders

Als laatste is het heel leuk om andere ouders te leren kennen. Vaak zijn de kinderen allemaal van ongeveer dezelfde leeftijd. Hoe leuk is het om dan contact te maken met deze ouders en de leuke en misschien minder leuke dingen samen te bespreken.

Ook als je voor de eerste keer gaat zijn deze ouders er eventueel om je te helpen. Ook voor hun is er ooit een eerste zwemles geweest en ze weten als geen ander hoe spannend en eng het was en hé ook zij zijn er nog steeds!

 

Geef een antwoord