Nog zo klein en nu al zo sterk! Prematuur geboren kindjes.

In deze blog wil ik het graag met jullie hebben over te vroeg geboren kinderen, prematuren. Wanneer noemen we een kindje prematuur en waar lopen deze kinderen in hun ontwikkeling tegenaan. Dit past niet in één artikel, daarom gaan de komende artikelen over dit onderwerp.

Bijna af

Onder te vroeg geboren worden eigenlijk alle kindjes gezien die voor de 37e zwangerschapsweek geboren worden. Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken. Echter zijn kindjes vanaf week 37 ‘af’ en groeien ze alleen nog in de laatste drie weken van de zwangerschap. Dit betekend dat een kindje vanaf week 37 niet gezien wordt als te vroeg geboren.

Lees ook: Wat kan een kindje allemaal op de dag dat hij aterm geboren wordt?

Er zijn dan ook geen extra controles of iets dergelijks noodzakelijk als je kindje precies op 37 weken geboren wordt. Of er moet iets anders aan de hand zijn, dan zijn er uiteraard wel extra controles. Maar in principe niks anders dan bij elke ander kindje.

Nog net niet af

Kindjes die voor de 37e zwangerschapsweek geboren worden noemen we prematuren. Kindjes vanaf 24 weken (?!?!?!) worden in Nederland eventueel geholpen als ze geboren worden. Vanaf die week willen artsen het proberen om je kindje te helpen. De groep prematuren is dus heel breed. Nu wordt deze groep nog onderverdeeld in late en vroeg prematuren.

Te licht geboren kindjes

Nu valt onder neonatale zorg nog een categorie en dat zijn te licht geboren kindjes. Deze kindjes hebben soms een te korte en soms een normale zwangerschapsduur gehad, maar zijn te licht voor deze duur. Dit noemen we dysmature kindjes. Deze kinderen hebben om wat voor een rede dan ook te weinig voeding tot zich kunnen nemen en zijn daarom nog ontzettend klein. Soms krijgen ze te weinig voeding in de baarmoeder en groeien ze daardoor niet voldoende. Soms is dit een reden om een kindje eerder geboren te laten worden.

Lees ook: Wat te doen als je kindje een huilbaby is?

Dit wel met alle mogelijke risico’s van dien. Maar heel soms is er voor een kindjes een veiligere en betere plek buiten de baarmoeder dan binnen. Buiten de baarmoeder kan het mogelijk de extra voeding krijgen die het nodig heeft. Daarom wordt er dan ook soms bewust gekozen om een kindje te vroeg te laten komen. Dit is wel echt een uitzondering.

Nog lang niet over uitgepraat

Zoals je kunt lezen is er ontzettend veel over deze bijzondere en dappere kindjes te vertellen. De komende artikelen zullen dan ook over deze groep gaan. Ik zal proberen duidelijk uit te leggen wat ‘problemen’ zijn waar kindjes tegenaan lopen, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Tot vrijdag!

Geef een antwoord