Gastblog van een verloskundige! Waar letten ze allemaal op bij de bevalling?

Al een tijdje geleden werd ik door Anne gevraagd om 1 of 2 gastblogs te schrijven, alleen een drukke zomertijd met extra diensten werken vanwege vakanties van collega’s gooide wat roet in het eten. Dus nu, bijna 2 maanden later, wordt het tijd om mijn belofte eens waar te maken. Ik ben Marloes Visser en werk sinds 3 jaar en 3 maanden in het Radboudumc als klinisch verloskundige. Hier begeleiden wij zwangerschappen en bevallingen met uitgebreide problematiek maar ook zwangere en barende die op eigen verzoek bij ons onder controle zijn.

Het begin van een bevalling

Hoe een bevalling precies begint? Dat is een vraag waar nog geen enkele wetenschapper ooit het antwoord op heeft gevonden. Het idee is wel dat het kindje hieraan bijdraagt. Meestal begint een bevalling met weeën (ongeveer 85-90%), en soms begint een bevalling met het breken van de vliezen (10-15%).

Dit klopt niet met wat je vaak in series en films ziet, waar nagenoeg altijd de vliezen breken voor er weeën zijn. Over het algemeen zal een verloskundige of gynaecoloog zeggen dat de bevalling begonnen is als je weeën om de 4-5 minuten hebt en een mooie weke baarmoedermond met 3-4cm ontsluiting.

Wat doet een verloskundige tijdens de bevalling?

De belangrijkste taak die de verloskundige tijdens de bevalling heeft is het bevorderen van een normaal verloop en inschatten wanneer een bevalling niet meer normaal verloopt. Dit doen we door bijvoorbeeld  tips te geven om de weeën op te vangen. Dit kan zowel met ademhalingsoefeningen als bijvoorbeeld houdingen. De houdingen zijn erg belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte in het bekken komt zodat je kindje makkelijk in kan dalen. Bij een goed ingedaald hoofdje het meer druk geven op de baarmoedermond(ontsluitingsring) zodat de ontsluiting mooi vooruit zal gaan.

Continu controle

Naast het begeleiden en coachen tijdens de ontsluiting zijn we ook continue bezig met controleren hoe de bevalling verloopt. Dit doen we door als je niet-medisch bevalt regelmatig te luisteren met de doptone naar de hartslag van je kindje. Wanneer het een medische bevalling betreft gebeurt dit een hartfilmpje (CTG).

Daarnaast doen we regelmatig, iedere 2-4 uur, inwendig onderzoek om te beoordelen of de ontsluiting vooruitgaat, of je kindje mooi indaalt en hoe je kindje ligt. De ligging van je kindje kan veel uitmaken voor het verloop van de bevalling.

De sterrenkijkers

De meest ideale positie is een kindje wat tijdens de bevalling met het gezichtje naar jouw billen toe kijkt, de achterhoofdsligging. De diameters van het hoofdje zijn dan het beste in verhouding met die van de bekkendoorgang. Soms is het zo dat een kindje als een sterrenkijker, met het gezichtje naar jouw schaambeen kijkt. De diameters zijn dan heel anders wat ervoor zorgt dat de indaling minder makkelijk verloopt en daardoor de ontsluiting vaak ook trager gaat. We kunnen dan helpen met houdingen om je weeën in op te vangen om de kans te vergroten dat je kindje alsnog goed gaat liggen.

Het vruchtwater

De kleur van het vruchtwater is ook iets wat we continue in de gaten houden. Is het vruchtwater mooi helder van kleur, soms wat rozig of met witte vlokjes (huidsmeer) erin? Dan is het allemaal prima. Maar is het vruchtwater bruinig of groenig? Dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept en is er een reden om de hartslag van je kindje continue in de gaten te houden met een CTG. Dit betekend dat het dan een medische bevalling wordt. Het poepen in het vruchtwater kan namelijk een teken van stress bij het kindje zijn. Soms zie je dat een kindje de weeën niet aankan waardoor er hulp van de gynaecoloog nodig is.

Volgende week vrijdag lees je wat een verloskundige tijdens de uitdrijving doet. Ook vertel ik over stuitligging en de gevolgen daarvan.

 

 

Geef een antwoord