Welke controles voert de verloskundige uit direct na de bevalling? Gastblog

Ik ben Marloes Visser en werk sinds 3 jaar en 3 maanden in het Radboudumc als klinisch verloskundige. Hier begeleiden wij zwangerschappen en bevallingen met uitgebreide problematiek. Ook zwangere en barende die op eigen verzoek bij ons onder controle zijn. In dit artikel gaat het over de uitdrijving en de geboorte.

Hoe verloopt de uitdrijving?

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt, het hoofdje diep genoeg ingedaald is en je persdrang hebt dan mag je aan het laatste stukje van de bevalling beginnen. Deze laatste fase duurt bij een eerste kindje gemiddeld 1-1,5 uur, bij een 2e kindje is dit 15-30minuten.

Lees ook: Waar let de verloskundige op tijdens de bevalling?

Eigenlijk geeft je lijf in deze fase heel goed aan wat je moet gaan doen en dat is toegeven aan de persdrang die je hebt. Als verloskundige zijn we tijdens deze fase bezig om je zo goed mogelijk te laten persen door je veel instructies en tips te geven. De afstand die afgelegd moet worden is eigenlijk maar een aantal centimeters, maar omdat de bekkenbodem gelukkig stevig is bij de meeste vrouwen heeft dit tijd nodig om op te rekken.

Persen

Wat je meestal ziet is dat we proberen om je in één wee 3 keer te laten persen. De eerste 2 keer om op het punt te komen waar we aan het einde van de vorige wee waren en de 3e keer om een stap vooruit te gaan. Wat er namelijk gebeurd is dat als de wee weg is het hoofdje weer een stukje terugzakt. Ook hierbij kan het goed zijn om verschillende houdingen te proberen. Zo kan bekeken worden welke houding voor jou het beste werkt.

De geboorte

Als het hoofdje geboren wordt dan moet er nog iets belangrijks gebeuren dat ervoor zorgt dat ook de rest van het lijfje geboren kan worden en dat is de uitwendige spildraai. Hierbij draaien de schoudertjes in je bekken van horizontaal naar verticaal zodat deze door de bekkenuitgang kunnen, dit gebeurd normaal gesproken vanzelf. Hierna kunnen we je kindje bij het hoofdje vastpakken en voorzichtig helpen met het verder geboren worden.

Lees ook: Wat houdt het werk van een kraamverzorgende in?

APGAR-score

Direct na de geboorte is het belangrijk dat het kindje bij jou op de buik wordt gelegd en goed wordt afgedroogd. Deze prikkeling zorgt er samen met een aantal andere prikkels voor dat je de longen zich ontplooien en je kindje  gaat huilen. Na 1 minuut en na 5 minuten geven we je kindje een score, de apgar score. De apgar score bestaat uit 5x 2 punten:

  • 1 of 2 punten voor de kleur
  • 1 of 2 punten voor de ademhaling
  • 1 of 2 punten voor de hartslag
  • 1 of 2 punten voor de spierspanning
  • 1 of 2 punten voor de reactie op prikkeling

Deze benoemen we vaak niet hardop, maar we zullen zeggen dat je kindje het goed doet of dat we zien dat er iets nog niet helemaal goed gaat. Je kan hier natuurlijk wel altijd achteraf naar vragen. Verder is het voor het bevorderen van de borstvoeding en de hechting tussen jou en je kindje belangrijk dat je kindje het eerste uur bij jou op je blote buik en borst ligt.

Stuitligging

Ongeveer 4 van de 100 baby’s liggen bij 36 weken in stuitligging. Een groot deel heeft daarvoor misschien wel eens in stuitligging gelegen maar is toch zelf weer met het hoofdje naar beneden gaan liggen. Vanaf 35-36 weken is de kans klein dat het kindje zelf alsnog met het hoofdje naar beneden gaat liggen. Je zou dan in overleg met je verloskundige of gynaecoloog ervoor kunnen kiezen om een uitwendige versie te laten doen. Daarbij probeert de verloskundige of gynaecoloog om je kindje te laten draaien door gerichte druk en handbewegingen aan de buitenkant van je buik. De kans dat dit slaagt is ongeveer 40 tot 50%.

Als een kindje in stuit blijft liggen dan ga je het gesprek aan met de gynaecoloog. Samen wordt dan besloten of of jullie voor een vaginale bevalling of voor een keizersnede gaan. Als je kindje langer in stuit heeft gelegen tijdens het laatste deel van de zwangerschap is er een verhoogd risico op heupdysplasie.

Lees ook: Heupafwijkingen bij baby’s.

Dank je wel Marloes voor je waardevolle bijdrage!

Geef een antwoord