Waarom huid op huid contact en prikkelreductie belangrijk is voor prematuren

In de afgelopen artikelen heb je het verhaal kunnen lezen waarin moeder Loes verteld over het krijgen van een prematuur geboren kindje. In dit artikel zal het gaan over ‘problemen’ waar prematuur geboren kinderen, en hun ouders, tegenaan lopen. Waarom is huid op huid contact zo belangrijk en waarom is prikkelreductie belangrijk als dit van nature niet meer lukt.

Huid op huidcontact

Na de geboorte is het zo dat kindjes direct bij moeder op de borst gelegd worden. Dit bevordert de binding tussen moeder en kind. Als moeder wil je meestal niks liever dan eindelijk knuffelen met je kindje. Je hebt hier immers al zo lang op gewacht.

Lees ook: Het verhaal van Fleur die veel te vroeg geboren werd, deel 1

Bij prematuur geboren kinderen en bij kinderen die in nood geboren worden is dit eerste contact vaak niet mogelijk of zeer vluchtig. Lees: alleen voor het doorknippen van de navelstreng. Vervolgens zijn er allerlei medische handelingen nodig om het kind te helpen en te ondersteunen. Begrijp me niet verkeerd, dit is van levensbelang!!!!

Buidelen

Zodra kinderen stabiel genoeg zijn mag er gebuideld worden. Buidelen is eigenlijk niks anders als je kindje alleen in een luier bij jou op de blote borst. Zowel voor moeder als kind is dit onvoorstelbaar goed. Kinderen worden er vaak rustig van en kunnen soms uren bij moeder liggen en slapen. Hoe mooi is dit dat wanneer je kindje nog aan slangen en monitoren verbonden is je dit toch met je kindje kunt delen?

Bij moeder in de baarmoeder zijn alle prikkels gedempt. Het is relatief donker en geluiden van buitenaf wordt zowel door de huid als het vruchtwater gedempt. Dit is nodig om het kindje de rust te geven om te groeien en langzaam te wennen aan prikkels van buitenaf. Al maken je darmen en je hart soms wel wat herrie. Ook kun je tegen je kindje praten en zal het na de geboorte je stem herkennen omdat het deze al vaker gehoord heeft. Let wel alles met werd gedempt.

Wanneer je te vroeggeboren wordt mis je deze ‘beschermlaag’ en word je eigenlijk al veel te vroeg blootgesteld aan allerlei prikkels. Hier ben je nog helemaal niet klaar voor. Je hebt nog niet geleerd hier mee om te gaan. Overprikkeling ligt bij deze kinderen dan ook op de loer.

Wie wel eens op de neonatologie afdeling is geweest ziet dat daar een bepaalde rust is. De piepjes van de machine zijn, meestal, veel zachter dan van de machines waar jij en ik mee te maken zouden kunnen krijgen. Ook liggen over de couveuses vaak een soort van slaapzakjes/dekentjes. Deze zorgen ervoor dat de hoeveelheid ligt beperkt is die bij het kindje komt.

Lees ook: Het verhaal van Fleur, die veel te vroeg geboren werd, deel 2.

Volgende week lees je hierover verder. Zo komt aan bod hoe het eigenlijk met de motoriek van prematuren zit en waarom deze kinderen vaak worden ingebakerd tijdens het slapen.

Geef een antwoord