Wat als de natuurlijke begrenzing wegvalt en je alleen maar overstrekt.

In deze laatste blog van de serie prematuur geboren kinderen wil ik jullie uitleggen waarom deze kinderen zich vaak overstrekken. Dit heeft een hele logische reden! Wist je dat ook a term (op tijd) geboren kinderen zich soms overstrekken? In deze blog lees je wat je hieraan kunt doen.

Natuurlijk grenzen

Wanneer kinderen in de buik zitten is er een natuurlijke manier van begrenzen. De ruimte in de buik laat ze tot een bepaalde afstand bewegen. Naarmate kindjes groter worden, wordt de ruimte in de buik steeds kleiner. Dit betekend dat ze steeds beperkter worden in hoever ze zich kunnen uitrekken en hoever ze hun armen en benen van zich af kunnen bewegen.

Wat er gebeurd wanneer voor het eerste de natuurlijke begrenzing wegvalt.

Kinderen die te vroeg worden geboren hebben de periode van beperkte ruimte niet meegemaakt in de buik. Dit betekend dat ze het niet gewend zijn zich niet volledig uit te kunnen strekken.

Zwaartekracht

Daarnaast is het vaak zo dat deze kleintjes moeite hebben met het bewegen tegen de zwaartekracht in. Ze zijn vaak wat minder sterk wat maakt dat bewegen tegen de zwaartekracht topsport is. Dit is dan ook vaak de reden dat deze kindjes de andere kant op gaan bewegen. De strekspieren op onze rug zijn vaak sterker dan onze buikspieren en wanneer je op je rug ligt helpt de zwaartekracht je hierin ook nog eens een stukje mee!

Kijk hier de vlog over de Puckababy

Begrenzen buiten de buik

Je zult vooral zien dat wanneer je kindje zichtkoers lekker voelt, moe is of honger heeft ze deze strategie in gaan zetten. Het is eigenlijk een soort onmacht en zoeken naar ‘genegenheid’.

Lees ook: Slapen in een Puckababy

Wat Kun je doen. Wanneer je kindje dit vooral doet tijdens het slapen wil het vaak helpen om ze in te bakeren. Je hebt hierin twee varianten. De meer milde is de Puckababy. Dit is een inbakerzak waarin de handen binnen de grenzen van de slaapzak nog kunnen bewegen. Werkt dit niet voldoende dan is de Pacco een heel mooi alternatief. Hierbij zitten namelijk ook de armen tegen de romp aan geplakt wat nog meer begrenzing en rust biedt.

Mijn ‘model’ in een puckababy

Troosten

Wanneer je kindje heel veel overstrekt overdag of bijvoorbeeld tijdens het voeden is het goed om te kijken waar het overstrekken begint en wat de trigger is. Vaak begint het of bij de billen of bij het hoofd. Wat dan wil helpen is je kindje ‘klein’ te dragen. Dit maakt vaak dat er een soort van rust in het optillen, neerleggen en troosten ontstaat.

 

 

 

Geef een antwoord