De ‘slaapregels’ volgens de richtlijn wiegendood.

Wiegendood is een eng, griezelig en horrorwoord voor ons allemaal. Het is, tot nu toe, vaak onverklaarbaar. Toch is er in Nederland een richtlijn geschreven over wiegendood. In dit artikel ga ik het met jullie over deze richtlijn hebben en vertel ik wat de do’s en dont’s zijn!

De cijfers

In 1985 kwamen er in Nederland 193 kinderen om in hun bed. Toen er twee jaar later een kinderarts sterk het advies gaf kinderen op hun rug te laten slapen liep dit aantal langzaam terug tot 49 in 1995 (0,56 per 1000 geborene). In de afgelopen tien jaar liep dit aantal terug tot 15 gevallen in 2014 (0,10 per 1000 geborenen). In Nederland hebben we de laagste incidentie in de Westerse wereld.

Er heersen dan ook strenge regels ten aanzien van slapen en slaapgedrag. Waardoor kinderen in hun slaap overlijden is soms lastig te achterhalen. Echter weten we wel dat bepaalde veranderingen in deze regels ervoor gezorgd hebben dat dit aantal flink is gedaald!

Het bed

In Nederland wordt sterk geadviseerd om kinderen op hun rug te laten slapen waarbij het hoofd naar links dan wel naar rechts wordt gedraaid. Dit dan ook weer om een voorkeurshouding en afgeplat hoofdje te voorkomen.

Lees ook: Wat is een voorkeurshouding en wat kun je er aan doen.

In het bed mogen géén speelgoed, knuffels kussens et cetera liggen. Dit heeft te maken met dat een kindje dit over zijn gezicht heen kan trekken en zichzelf daardoor zou kunnen laten stikken. Dit betekent dus ook dat een kindje ten alle tijden in een bedje moet slapen en niet in de box. Plus de meeste ouders kopen een prachtige matras waar, mocht het kindje op zijn buik terecht komen, ze alsnog kunnen ademen. Deze ligt eigenlijk nooit in de box.

Hoe leuk en mooi dit er ook uit ziet, de knuffels en het kussen zullen er toch echt uit moeten wanneer hierin geslapen wordt.

Het is sowieso beter om kinderen in hun eigen bedje te laten slapen. Zo leren dat de box is om te spelen en het bed is om te slapen. Jij hebt meer rust in de woonkamer om aan te rommelen en over het algemeen slapen kindjes langer in hun bed dan in de box.

Lekker fris

Geadviseerd word om kinderen tot twee jaar in een slaapzak te laten slapen en geen beddengoed en dekens. Dekens geven de kans om dit over het hoofd te trekken. Kindjes zijn sterk genoeg om dit over hun hoofd te trekken maar dit gebeurd per ongeluk, ze weten dus niet hoe ze dit weer van hun hoofd af moeten krijgen.

Wij, mensen, slapen over het algemeen beter in een ‘koele’ ruimte dan wanneer het heel warm is. De kwaliteit van de lucht is beter wanneer het wat koeler is op een kamer en dat zorgt ervoor dat je beter slaapt. De advies temperatuur voor een slaapkamer is tussen de 15-18 graden. Hartje zomer is dit natuurlijk lastig, maar het aanzetten van de verwarming wanneer het vriest is dus vaak niet nodig.

Inbakeren

Soms liggen kinderen ingebakerd omdat ze onrustig zijn en hierdoor beter slapen. Heel handig, heel fijn en kinderen die hele onrustige slapers waren, slapen ineens als roosjes. Tot ze kunnen rollen… Wanneer kinderen kunnen rollen is het niet meer veilig om ze in hun inbakerzak te laten slapen. Hierbij kunnen ze namelijk hun handjes niet gebruiken en wanneer ze zich zouden omrollen en kunnen ze zich niet opdrukken en liggen ze plat met hun hoofd in het matras. Belangrijk dus dat zodra ze rollen je de inbakerzak gaat afleren. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Lees ook: Inbakeren om rustig te kunnen slapen

Verstandig is het zelfs al om hier rond de vier maanden mee te beginnen om af te leren. Voor sommige kinderen zal dit zelfs al te laat zijn met afleren omdat ze dan al rollen, maar bij de meeste is dit een prima leeftijd om inbakeren af te gaan bouwen.

Dit zijn slechts een paar van de belangrijkste bevinden die in de richtlijn vermeld staan. Wil je hier meer over lezen en de hele richtlijn lezen? Deze vind je hier.  

Geef een antwoord