Hoe een voorkeurshouding ook de rest van het lichaam beïnvloed

Het is al ruim anderhalf jaar geleden dat ik voor jullie schreef over een voorkeurshouding en zijn gevolgen. In deze blog wil ik daar verder over uitwijden. Hoe kan het namelijk dat kinderen met een voorkeurshouding in hun hoofd ook al een voorkeurshand ontwikkelen als ze geen behandeling krijgen?

Voorkeur

Een voorkeurshouding is eigenlijk niks anders dan de voorkeur voor een bepaalde kant of houding om naar te kijken. Omdat de schedel van een pasgeborene nog zo dun is loop je als baby het risico om een scheve schedel te krijgen. Dit komt omdat wanneer kinderen de hele dag met hun hoofd op één kant liggen dit vanzelf afvlakt.

Dit kindje heeft geen voorkeurshouding maar zo kun je wel goed zien dat hij zijn rechter arm helemaal niet ziet!

Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer ze de hele dag op één kant liggen het uiteindelijk moeilijker wordt naar de andere kant te kijken. Dit komt simpelweg omdat de niet voorkeurszijde boller wordt. De hersenen hebben een bepaald volume, wanneer dit door indeuking van de voorkeur bijvoorbeeld rechts achter niet meer is, zal het hoofd aan de tegenovergestelde kant boller worden.

Lees ook: Gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel

Als je het niet ziet…

Wanneer je kindje de hele dag maar naar één kant kijkt ziet het ook maar één van zijn twee handen. Je moet je zo voorstsellen. Kinderen worden geboren zonder te weten dat ze handen en voeten hebben. Door hun handen te zien en te gaan voelen ontdekken ze die. Wanneer je die hand nooit ziet omdat je altijd naar de andere kant kijkt, zien we ook dat er een achterstand in de ontwikkeling van die hand en soms het been ontstaat. Laat je dit onbehandeld en schenk je hier verder geen aandacht aan zal een kindje dus al op jonge leeftijd een voorkeurshand ontwikkelen.

Normaal gesproken doen kinderen dit pas rond hun vierde tot zesde verjaardag. Tot die tijd hebben beide handen even veel geoefend. Wanneer je als baby die voorkeur al ontwikkeld is het verschil tussen links en rechts nog groter dan dat dit sowieso al is.

Het belang van behandeling

Wanneer je kindje een voorkeur heeft is het daarom des te belangrijker te starten met een behandeling bij de Kinderfysiotherapeut. Deze kan je tips geven hoe je de voorkeur kunt verminderen en leert je vaardigheden om je kindje zo op te tillen dat ze ‘spierkracht’ trainen.

Daarnaast leert de Kinderfysiotherapeut je hoe je de minder ontwikkelde hand kunt betrekken bij het spel en hoe je dus je kindje deze nieuwe kant kan laten ontdekken en ontwikkelen.

Taboe rond de Kinderfysiotherapeut

Kinderfysiotherapie is een specialisme die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het kind. Vaak geven ze handige tips en oefeningen die je in het dagelijks leven van je kindje kunt integreren. Het is vaak niet echt oefeningen maar meer spelletjes of manieren van optillen, neerleggen, verschonen, voeden enz. Op die manier leer je je kindje heel anders benaderen.

Lees ook: Helmtherapie, wat doet het?

Ieder kind in Nederland is verplicht verzekerd te zijn bij een zorgverzekering en in ieder basispakket van kinderen zit fysiotherapie. Kinderen hebben geen eigen risico en als je met je kind naar de Kinderfysiotherapeut gaat betekent dit niet dat deze behandelingen uit het pakket van jou als ouder gaan.

Verwijzing

Een verwijzing is niet nodig. Wel kun je bij het consultatiebureau waar jij onder behandeling bent navragen bij wie je het beste terecht kunt, zij hebben meestal een overzicht van verschillende praktijken bij jou in de buurt.

1 gedachte over “Hoe een voorkeurshouding ook de rest van het lichaam beïnvloed”

  1. Bedankt Anne, voor dit informatieve verhaal. Ik heb het idee dat mijn zoontje ook een voorkeurshouding heeft. Fijn dat de kinderfysiotherapeut dit kan behandelen zodat de minder ontwikkelde hand getraind kan worden.

Geef een antwoord