Waarom kinderen echt alles in hun mond stoppen!

Jonge kinderen ontdekken de wereld met hun mond. Het is daarom dat zodra ze zich gaan voortbewegen alles wat gevaarlijk is aan de kant moet. Maar weet jij waarom kids dit doen? Waarom stoppen ze toch echt ALLES in hun mond? Je leest het in dit artikel.

Vroege ontwikkeling

Zodra een kindje geboren wordt heeft het geen idee van het bestaan van handen en voeten. Drinken gebeurt op basis van primaire reflexen. Je kunt dit eigenlijk zien als iets wat voorgeprogrammeerd is. Zonder dit reflex zouden kinderen namelijk niet weten hoe ze moeten drinken, levensgevaarlijk dus.

Lekker, zo’n vinger in je mond

Naast het drink reflex kennen kinderen ook bijvoorbeeld het grijpreflex, schrikreflex en zo nog veel meer. Veel van deze reflexen doven uit en kinderen leren deze vaardigheid langzaam zelf. Dit gaat naadloos in elkaar over, kinderen kunnen al drinken voor dat dit reflex helemaal is uitgedoofd.

Lees ook: Ontwikkeling van de fijne motoriek deel 1

Eerste prikkels

Doordat drinken een eerste levensbehoefte is begint ons lijf al vlot met het aanleren van deze taak. Doordat er veel prikkels via de lippen en de mond binnenkomen bij het kindje gaat de ontwikkeling van de zenuwvezels ontzettend snel. Het is daarom ook dat de mond en lippen bij volwassenen nog steeds een heel sensibel/gevoelig gebied is.

Met de lippen en de tong is het kindje steeds beter in staat om te voelen. Zo kan het bijvoorbeeld voelen wanneer de tepel of speen in de mond is maar ook of iets warm of koud is.

Vingers slechts als transporteur

Wanneer je kindje zo ver is dat het interesse krijgt ‘spelen’ begint dit vaak met het stoppen van de handen in de mond. Omdat de mond al veel verder ontwikkeld ontdekt je kindje zijn handen met zijn mond. Door vingers en zelfs hele handen in de mond te stoppen leert je kindje zijn handen kennen.

Als je kindje zijn handen heeft ontdekt en steeds meer interesse krijgt in speelgoed zal het zijn handen gaan gebruiken om speelgoed te pakken. Dit is immers veel handiger dan wanneer je met je mond speelgoed moet pakken.

Lees ook: De ontwikkeling van de fijne motoriek deel 2

Zodra je kindje zijn handen echt gaat gebruiken zal dit meer zijn om het speelgoed naar zijn mond te brengen. De mond blijft daarom nog heel lang beter ontwikkeld dan de vingers.

Op sensibel gebied zal dit altijd zo blijven, echter op motorisch gebied dient de mond alleen om voedsel tot je te nemen terwijl de vinders in staat zijn om uiteindelijk zeer complexe motorische taken te verrichten.

Geef een antwoord