Motorisch verantwoorde schoen cadeautjes

Heerlijk avondje is gekomen! Voor we het weten is het jaar weer om. De tijd waarin de meeste kinderen stuiterballen zijn en moe zijn van de spanning, Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land. Wat zijn nou leuke (kleine) cadeautjes om in de schoen te stoppen? Je leest het in dit artikel.

Je doet er toch aan mee

Als ouders van een kind op de basisschool ontkom je er niet aan, Sinterklaas. Zelfs al voor ze naar de basisschool gaan word je omringt met deze feestelijke gebeurtenis, de verjaardag van Sinterklaas. Waar we dit jaar al met badslippers en zomerjurkjes pepernoten konden kopen is het eindelijk bijna 5 december.

Als ouder wil je je kind niet te kort doen maar ook niet te veel verwennen. Schoencadeautjes zijn daarom bij uitstek de optie om kleine cadeautjes te geven waar je kind motorisch ook nog iets aan heeft.

Fijne motoriek

Voor het ontwikkelen van fijne motoriek is het supertof om, afhankelijk van de leeftijd, mooie driehoekpotloden cadeau te doen. Je leest het goed, geen zeshoek of ronde potloden, maar driehoek. We schrijven immers met drie vingers dus deze potloden nodigen automatisch al uit om maar met drie vingers te schrijven.

Lees ook: De ontwikkeling van de schrijfmotoriek

Een ander leuk cadeau is om bijvoorbeeld kleine lego pakketjes, Playmobil, strijkkralen sets enz. in de schoen te doen. Dit zijn vaak zelfbouw pakketjes waar je kindje een tijdje mee zoet is om het in elkaar te zetten.

Deze is alleen voor de ouders die NIKS breekbaars in huis hebben, maar een stuiterbal is ook geniaal om cadeau te doen. Hoe goed kun je hiervan leren. Als je hard gooit komt de bal hard terug en als je hem maar heel zacht gooit niet. Zo leer je het gooien afstemmen op hoe je moet vangen en hoe belangrijk is dat als je later een spel als trefbal of basketbal wil spelen. Dit is natuurlijk wel voor de iets oudere kinderen, maar toch een heel tof cadeau!

Leuk om mee te spelen en nog lekker ook!

Naast cadeautjes om te geven leent deze periode zich bij uitstek om samen te bakken. Pepernoten bakken is namelijk super goed voor de fijn motorische ontwikkeling. Niks zo leuk als lekker kliederen met het deeg en je handen vies maken! Super veel sensorische prikkels voor je handen en uiteindelijk voor je neus!

Je kindje moet namelijk met 2 handen om de bolletjes van de pepernoten te draaien en leert dus met twee handen samenwerken. Dat hij daarna voorzichtig platgedrukt moet worden om op een pepernoot te lijken is een klein detail.

Lees ook: Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje, maar in welke?

Grove motoriek

Het is misschien niet helemaal de tijd van het jaar om heel veel buiten te spelen. Al is het eigenlijk altijd buiten speel weer! Leuke kleine cadeautjes om de schoen te doen waarmee de grove motoriek geoefend wordt zijn bijvoorbeeld stoepkrijt, springtouw of een bal. Eigenlijk allemaal verschillende formaten ballen. Om te leren gooien kun je dat met één bal doen, maar nog beter is om verschillende formaten ballen te hebben. Zo leer je dat verschillende ballen een verschillende hoeveelheid kracht vergt om in beweging te komen.

Fijne Sinterklaas!

Geef een antwoord