Waarom draaiend verschonen ook bij baby’s heel goed werkt

Een aantal blogs geleden hebben we het gehad over de babykamer inrichting. In deze blog hebben we het gehad over de commode. Maar hoe is het handig om je kindje eigenlijk te verschonen? Zijn er dingen waar we rekening mee kunnen houden? Je leest het in dit artikel.

Lees ook: Indeling van de babykamer

Kersverse ouders

Voor de meeste kersverse ouders is verschonen iets wat je leert van de kraamverzorgende. Het zal groot en deels op dezelfde manier gaan, echter zullen er ook persoonlijk wat verschillen zijn. Dit betekent dat jij als ouder hierin ook verschillende manieren van de kraamverzorgende leert.

De meest gebruikte manier is niet anders van luier open, benen optillen zodat ze billen loskomen van de luier, poetsen, schone luier eronder en klaar! Zeer effectief en heel simpel, maar….

Mens eigen

Als mens zijn we voorgeprogrammeerd om bepaalde handelingen te doen. Duwt er iemand tegen je aan, hebben we de neiging om terug te duwen. Heel simpel, als iemand een hand ophoudt en jij doet je hand daar tegenaan en de ander duwt dan ben je geneigd om terug te duwen.

Zo vinden, de meeste mensen, het niet fijn om aan hun voeten opgetild worden. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld in de oudere zorg mensen ‘roterend’ verschoond worden. Ook omdat en volwassene te groot en onhandig is om aan zijn voeten op te tillen, maar er zit nog een andere gedachte achter.

Vieze luiers

Roterend verschonen is daarom ook iets was je met baby’s kunt doen. Dit kan echter alleen wanneer je een commode hebt waarbij je je kindje van voor af kunt verschonen. Wanneer je kindje met z’n zij naar je toe ligt lukt dit niet omdat je er dan niet goed bij kunt.

Lees ook: Hoe een voorkeurshouding de rest van het lichaam beïnvloed

Een ‘normaal’ aankleedkussen is echter niet handig. Deze is vrij smal en omdat de zijkanten omhoog staan rol je je kindje daar steeds tegen aan. Het probleem is dan dat je je kindje niet ver genoeg op de zij kunt draaien om de billen helemaal schoon te maken. Daarom is of een plat matras of bijvoorbeeld een groot badlaken dubbelgevouwen vaak ook voldoende om onder je kindje te leggen wanneer je het gaat verschonen.

Moeilijk?

In het begin zal het even wennen zijn als je je kindje op een andere manier gaat verschonen. Je hebt je namelijk al een andere manier helemaal eigen gemaakt en nu moet je het ineens aanpassen. Geen probleem, dat went vanzelf wel weer.

Extra handig

Bijna vergeten maar naast dat je je kindje op deze manier veel rustiger kunt verschonen en de meeste kinderen deze manier veel fijner vinden, kan je kindje ook niet overstrekken tijdens het verschonen en traint het zijn nekspieren ook nog eens!

Geef een antwoord