Waarom sommige kinderen als een banaan in bed liggen

In het artikel van vorige week heb je kunnen lezen hoe het komt dat kinderen zich overstrekken. Maar waarom zijn er ook kinderen die zich overstrekken terwijl ze niet verdrietig, boos of hongerig zijn? Waarom voelen deze kinderen zich comfortabel bij overstrekken?Je leest het in dit artikel.

Even het geheugen opfrissen

Vorige week hebben jullie kunnen lezen hoe het kan dat kinderen zich overstrekken en heb ik uitgelegd hoe dit met de strek en de buigketens zit.

Nog niet gelezen? Lees het hier.

Aangeleerd gedrag

We zien ook dat er veel kinderen zijn die helemaal niet verdrietig zijn en zich toch overstrekken, hoe kan dit? Vaak zien we dit bij de wat oudere kinderen, bijvoorbeeld vanaf een maand of zes tot zeven. Overstrekken is niet iets wat dan ineens op deze leeftijd ontstaat. Overstrekken hebben deze kinderen vaak al eerder laten zien en hebben dit eigenlijk niet afgeleerd.

Eigenlijk is het overstrekken dus een gedrag wat ze zich verder eigen hebben gemaakt. Deze kinderen voelen zich zelfs vaak comfortabel bij het overstrekken. Het is iets wat ze uit ongenoegen hebben geleerd maar wat ze zich inmiddels zo eigen hebben gemaakt dat ze zich hierbij op hun gemak voelen.

Overstrekken in een kinderstoel, levensgevaarlijk!

Sterk

Deze kinderen hebben daarom vaak behoefte een het oefenen van de buigketen. De buigketen heb je namelijk nodig om te gaan rollen, tijgeren en kruipen. Wanneer je alleen de pieren aan de achterkant traint zul je stagneren in je ontwikkeling.

Het is daarom dan ook heel belangrijk dat we deze kinderen zo veel mogelijk op de buik leggen als ze wakker zijn om te spelen en niet op hun billen gaan zetten. Nog gevaarlijk ook, deze kinderen zullen zich wanneer ze niet tevreden zijn achterover gooien en zo met hun hoofd op de grond knallen.

Oefenen

Wat moet je nou echt doen? Je vooral geen zorgen maken. Overstrekken is vervelend echter wanneer het aangeleerd gedrag is zal het langzaam uitgeoefend worden. Door maar genoeg positieve ervaringen ‘de andere kant op’ te krijgen zal het motorisch programma vanzelf gaan veranderen.

 

2 gedachten over “Waarom sommige kinderen als een banaan in bed liggen”

  1. Wat vreemd dat kinderen zich overstrekken bij verdriet. Het enige wat je dus kunt doen, als ik het artikeltje goed begrjp, is de kinderen op hun buik leggen om de strek behoefte op een veilige manier te begeleiden. Je kunt kleine kindjes natuurlijk moeilijk sit-ups laten doen om ze de buikspieren te laten trainen.

Geef een antwoord